Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τους Νέους Αγρότες

Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο γεννά η επιστροφή των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας μέσω του προγράμματος των Νέων Αγροτών. Το προφίλ εξάλλου που διαμορφώνεται μέσα από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, η αύξηση που παρουσιάζει ο τομέας των Νέων Αγροτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, «αφού έχει φτάσει στην περιοχή το 50%. Την τελευταία φορά είχαμε 90 Νέους Αγρότες και τώρα φτάσαμε τους 140».

Σε ό,τι αφορά τον παραγωγικό προσανατολισμό τους, ο κ. Παρασκευόπουλος εξηγεί ότι «η ελαιοκομία αποτελεί τον βασικό στόχο τους, αλλά στην περιοχή μας υπάρχει ενδιαφέρον και για τον κλάδο των θερμοκηπίων. Το 33% των ενδιαφερόμενων κινείται με βασικό ενδιαφέρον τα θερμοκήπια. Οι υπόλοιποι ασχολούνται με την ελαιοκομία και την αμπελουργία. Τα μικρότερα ποσοστά αφορούν την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία».

Ειδικά δε για τη μελισσοκομία, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τον τομέα, και μάλιστα έχουν ένα πολύ καλό μορφωτικό επίπεδο.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, το πρόγραμμα αποδίδει, αφού από την προηγούμενη προκήρυξη το 90% όσων συμμετείχαν παρέμεινε στην αγροτική ζωή.

Στο λάδι η μερίδα του λέοντος

Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, η Ευγενία Μαυροειδή ανέφερε ότι «αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα βασικά στοιχεία, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ελαιοκομία, λόγω του γενικότερου προσανατολισμού του νομού. Παράλληλα, βάζουν και κάποια στρέμματα με κηπευτικά. Υπάρχει ενδιαφέρον για τον κλάδο της μελισσοκομίας που κερδίζει έδαφος δυναμικά, αλλά και για την κορινθιακή σταφίδα. Το τελικό προφίλ θα βγει μέσα από την ολοκλήρωση των περίπου 300 φακέλων που ελέγχουμε τώρα στην ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.
Ο μέσος όρος της ηλικίας είναι αρκετά μικρός και η πλειονότητά τους είναι από 23-25 ετών».