Νέοι Αγρότες: Αναβαθμισμένο το μορφωτικό επίπεδο στην Πελοπόννησο

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει εκπαιδευτεί το 1/3 των καταρτιζομένων στην περιφέρεια
28/06/2024
2' διάβασμα
neoi-agrotes-anavathmismeno-to-morfotiko-epipedo-stin-peloponniso-324392

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών φυτικής παραγωγής που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στον Δήμο Μεσσήνης, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 30 άτομα, που κάλυπταν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Υπεύθυνος για την υλοποίηση των προγραμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ο προϊστάμενος του κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας, γεωπόνος Γεώργιος Τσουμάνης. Ο ίδιος δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «στόχος του προγράμματος, που είχε διάρκεια 150 ώρες, ήταν η παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και η ενημέρωση των νέων αγροτών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και τις νέες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Προσπαθήσαμε να τους μεταφέρουμε δεδομένα που τους ήταν άγνωστα και στην πορεία θα χρειασθούν». Ο κ. Τσουμάνης εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εκπαιδευτεί το 1/3 των καταρτιζομένων στην Πελοπόννησο. «Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του Πάσχα του 2025, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Οργανισμού, να έχουμε ολοκληρώσει το σύνολο των καταρτίσεων».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της εκπαίδευσης, ο κ. Τσουμάνης τονίζει ότι «πέρα από τη συμβατική υποχρέωση των νέων αγροτών, όσοι παρακολούθησαν τα σεμινάρια έδειξαν ενδιαφέρον, αφού είχαμε στοχεύσει σε συγκεκριμένα αγροτικά πεδία ανά περιοχή. Υπάρχει ένας σχεδιασμός να πάμε σε πολλά αγροτικά τμήματα κοντά σε παραγωγικές περιοχές, ώστε να μη χάνεται χρόνος για όσους παρακολουθούν τα προγράμματα».

Υψηλό το ποσοστό ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών

Αναφορικά με τη σχέση των νέων αγροτών και τις νέες τεχνολογίες, ο ίδιος υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλο ποσοστό ενσωμάτωσης, καθώς η συγκεκριμένη γενιά έχει εξοικειωθεί με τις εφαρμογές έξυπνης γεωργίας. Η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στον αγροτικό κόσμο και ειδικά στις νεότερες ηλικίες». Κλείνοντας, ο κ. Τσουμάνης επεσήμανε ότι σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων που τα παρακολουθούν είναι αυξημένο. «Πλέον, υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων και τεχνικών σχολών. Είναι δεδομένη η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου και αυτό βοηθά στην εκπαίδευσή τους, αλλά και τους εκπαιδευτές».