Το Ίδρυμα Γκέιτς καταπολεμά την πείνα στον παγκόσμιο Νότο… ενισχύοντας τον ανεπτυγμένο Βορρά

Το διαζύγιο του κροίσου Μπιλ Γκέιτς και της Μελίντα Φρεντς Γκέιτς μάς δίνει μια αφορμή απολογισμού για το φιλανθρωπικό ίδρυμα που διηύθυνε επί τόσα χρόνια από κοινού το ζευγάρι, και για το οποίο ο πρωτογενής τομέας έχει αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο εστίασης.

Αφήνοντας τους αριθμούς να μιλήσουν, τα τελευταία 17 χρόνια το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει δαπανήσει σχεδόν 6 δισ. δολάρια για τον αγροτικό κλάδο. Σε μια νέα έκθεση, η οργάνωση GRAIN αναλύει όλες τις δωρεές του ιδρύματος σε τομείς τροφίμων και γεωργίας έως το 2020, αποκαλύπτοντας ότι, παρότι αυτό φέρεται να δίνει προτεραιότητα στους Αφρικανούς αγρότες, στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειονότητα της χρηματοδότησης προορίζεται για ομάδες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη…

Εξετάζοντας προσεκτικά αυτές τις δωρεές, οι άνθρωποι της GRAIN διαπίστωσαν ότι είναι υπερβολικά στραμμένες προς τεχνολογίες που έχουν λανσαριστεί από ερευνητικά κέντρα και εταιρείες σε ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά και πωλούνται σε φτωχούς αγρότες του Παγκόσμιου Νότου, αγνοώντας εντελώς τη βιοποικιλότητα, τις γνώσεις και τις τεχνολογίες που ήδη διαθέτουν αυτοί οι αγρότες.

Επιπλέον, πολλές από τις επιχορηγήσεις παρέχονται σε ομάδες που ασχολούνται με τη βιομηχανική γεωργία και υπονομεύουν τις εναλλακτικές λύσεις.

Βοήθεια… στα χαρτιά

Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, σχεδόν οι μισές από τις δωρεές του ιδρύματος που αφορούν τον πρωτογενή τομέα έχουν διατεθεί σε τέσσερις παγκόσμιους συνασπισμούς: το δίκτυο αγροτικής έρευνας της Συμβουλευτικής Ομάδας Διεθνούς Αγροτικής Έρευνας (CGIAR), τη Συμμαχία για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική (AGRA – ιδρύθηκε το 2006 από το Ίδρυμα Γκέιτς σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rockefeller), το Αφρικανικό Ίδρυμα Γεωργικής Τεχνολογίας (AATF – άλλο ένα τεχνολογικό κέντρο που ωθεί την τεχνολογία της πράσινης επανάστασης και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Αφρική) και έναν αριθμό διεθνών οργανισμών (Παγκόσμια Τράπεζα, υπηρεσίες του ΟΗΕ κ.λπ.). Οι άλλες μισές έχουν καταλήξει σε εκατοντάδες διαφορετικούς οργανισμούς έρευνας, ανάπτυξης και πολιτικής σε όλο τον κόσμο.

Το Ίδρυμα Γκέιτς ισχυρίζεται ότι το 80% των δωρεών προορίζεται για να βοηθά τους Αφρικανούς αγρότες. Ωστόσο, από τη χρηματοδότηση σε αυτούς τους εκατοντάδες οργανισμούς, ένα εμφατικό 82% έχει διοχετευθεί σε σχήματα με έδρα τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ λιγότερο από το 10% έχει κατευθυνθεί σε ομάδες με έδρα την Αφρική.

Η κατανομή των ΜΚΟ που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Γκέιτς είναι ακόμη πιο κατατοπιστική. Σχεδόν το 90% αυτής της χρηματοδότησης προορίζεται για οργανώσεις στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, ενώ μόλις το 5% διοχετεύεται απευθείας σε αφρικανικές ΜΚΟ. Όπως είναι εμφανές, το ίδρυμα δεν έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε αφρικανικές οργανώσεις που εξυπηρετούν τους ντόπιους αγρότες.

Μια άλλη προτεραιότητα για το Ίδρυμα Γκέιτς είναι η υποστήριξη της έρευνας σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Και πάλι η συντριπτική πλειονότητα των δωρεών πηγαίνει σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Συνολικά, όλη αυτή η έρευνα λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ (47%) της χρηματοδότησης του Ιδρύματος Γκέιτς.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της GRAIN δείχνει ότι οι πόροι του Ιδρύματος Gates διοχετεύονται σε μεγάλα αγροτικά λόμπι και άλλες πρωτοβουλίες που ωθούν τις αγροτικές πολιτικές στην Αφρική προς την παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας και υψηλής τεχνολογίας. Αντιθέτως, το ίδρυμα παρέχει μηδενική χρηματοδότηση για την υποστήριξη των συστημάτων σπόρων των αγροτών, τα οποία παρέχουν το 80% έως το 90% όλων των σπόρων που χρησιμοποιούνται στην Αφρική.

Αντ’ αυτού, παρέχει πολλά κεφάλαια σε πρωτοβουλίες που δρουν βλαπτικά προς τα παραπάνω…