IFT: Ώριμη και βιώσιμη η ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σιτηρών

farm-europe-texnologia

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση συνέταξε η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας Centaur Analytics, προτείνοντας ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να δομήσουν μια πραγματικά διαφανή εφοδιαστική αλυσίδα στο αλεύρι σίτου, «από το χωράφι στο ράφι». Η έκθεση έχει συνταχθεί υπό την αιγίδα του Institute of Food Technologists’ Global Food Traceability Center ή συνοπτικά IFT. Πρόκειται για ένα Διεθνές Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετέχουν τεχνολόγοι τροφίμων από όλον τον κόσμο, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου των τροφίμων.

Η «ιχνηλασιμότητα» (σ.σ. «traceability» ο διαδεδομένος αγγλικός όρος) αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο με πολλαπλά οφέλη στην εφοδιαστική αλυσίδα αλευριού, όπως σημειώνεται στην εν λόγω έκθεση. Εν συντομία, είναι η δυνατότητα να πηγαίνει κάποιος μπρος ή πίσω στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ελέγχοντας το ιστορικό, τη χρήση, την προέλευση του προϊόντος κ.ά.

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα του IFT έχουν καθοριστεί οι δύο βασικοί παράγοντες για να δομηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανιχνευσιμότητας σε αυτή την αλυσίδα.

Αυτοί είναι τα «κρίσιμα γεγονότα» (Critical Τracking Events ή CTS) και τα «βασικά στοιχεία δεδομένων» (Key Data Elements ή KDS). Οι πρώτες είναι διαδικασίες που χρειάζεται να εποπτευθούν και να καταγραφούν, ενώ τα δεύτερα είναι καταγραφές δεδομένων για την επιτυχή ανίχνευση ενός προϊόντος ή/και των συστατικών του σε όλο το φάσμα των CTS.

Οι τεχνολογίες που θα δομήσουν την ψηφιακή αλυσίδα

Σε αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, έρχεται η Centaur Analytics για να προσθέσει την τεχνογνωσία της πάνω σε «έτοιμες», μη κοστοβόρες ψηφιακές τεχνολογίες, που μπορούν να ολοκληρώσουν το παζλ. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, τόσο για τη βιομηχανία των μύλων όσο και για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, θα ωφεληθούν οι διαδικασίες για τη διασφάλιση υγειονομικά άρτιων τροφίμων, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε τρόφιμα πιστοποιημένα από ένα τέτοιο σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας. Επίσης, αναμένεται μείωση στα κόστη των αγοραστών πρώτων υλών. Εδώ να σημειώσουμε ότι, σε μια πρώτη ανάγνωση, διακρίνεται ένα «κενό» αναφορικά με τα πιθανά οφέλη για τους αγρότες.

Ωστόσο, μια ασφαλής, ποιοτική πρώτη ύλη, χωρίς πολλά φυτοφάρμακα και χωρίς να έχει προσβληθεί από μύκητες ή να έχει έρθει σε επαφή με έντομα, θα μπορούσε να διασφαλίσει καλύτερες τιμές πώλησης για τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Centaur, υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις που εφαρμόζονται ήδη ή μπορούν να εφαρμοστούν στην εφοδιαστική αλυσίδα και εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, όπως αισθητήρες, πολύ υψηλές ταχύτητες ευρυζωνικών δικτύων, τεχνολογίες φασματομετρίας, barcoding φυτογενετικού υλικού και τεχνολογίες blockchain.