Ικανοποίηση κυνηγών για την επιμήκυνση της περιόδου κυνηγιού στα αγριογούρουνα

agriogourouna
Ανακούφιση στους Θεσσαλούς παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τις επισκέψεις των αγριογούρουνων στα πεδινά, προκαλεί η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Σωκράτη Φάμελλου για το κυνήγι του αγριόχοιρου, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται οριζόντια σε όλη τη χώρα η κάρπωση του αγριόχοιρου σε δέκα θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα κυνηγών, αλλά και η επιμήκυνση της περιόδου κυνηγιού.

Όπως είναι γνωστό (κι έχει γράψει εκτενώς η «Ύπαιθρος Χώρα») σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως στα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων ή στον Δήμο Βελεστίνου στη Μαγνησία, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για τις ζημιές που σημειώνονται, αλλά δεν αποζημιώνονται, στα χωράφια τους από τις επισκέψεις των αγριογούρουνων. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα, έχει προτείνει στον κ. Φάμελλο αύξηση της χρονικής προθεσμίας του κυνηγιού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βαγγέλη Μπαλατσό, «η ισχύουσα απόφαση επιτρέπει το κυνήγι αγριόχοιρου από 15 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου. Εμείς προτείναμε, όταν τα τοπικά δασαρχεία, λόγω αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων και της ανεξέλεγκτης δράσης τους στους αγρούς, κρίνουν ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός να ανάβουν το πράσινο φως για να επιτρέπεται το κυνήγι και εκτός αυτών των προθεσμιών. Μάλιστα, το κυνήγι σε αυτή την έξτρα περίοδο να γίνεται υπό την επίβλεψη εκπροσώπων των δασαρχείων, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και της Ομοσπονδίας Κυνηγών και η λεία που θα προκύπτει να βγαίνει σε δημοπράτηση και τα έσοδα να προορίζονται για κοινωφελή ιδρύματα και Οργανισμούς. Τελικά, η νέα απόφαση του κ. Φάμελλου, που αναμένεται να πάρει ΦΕΚ σε λίγες μέρες, υιοθετεί, σε γενικές γραμμές, τις προτάσεις της Ομοσπονδίας προς ικανοποίηση των κυνηγών».