Ικανοποίηση για τα πεπόνια της Αργολίδας

Σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο, το πρόβλημα με τις ακρίδες

Ικανοποιητική παρουσιάζεται η χρονιά για τους καλλιεργητές πεπονιού στην Αργολίδα, αφού σε επίπεδο τόσο βιολογικών όσο και συμβατικών είχαμε καλές αποδόσεις, όπως επίσης και καλές τιμές.

Φυσικά, δεν λείπουν τα παράπονα για την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, όπως επίσης και τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι ακρίδες, οι οποίες δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη την παραγωγή. Η Αγγελική Τράκα καλλιεργεί πεπόνια τα τελευταία 15 χρόνια. Όπως αναφέρει, «έχω ολοκληρώσει τη συγκομιδή και μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν μια καλή χρονιά τόσο σε επίπεδο συγκομιδής όσο και σε επίπεδο ποιότητας και τιμών».

Σύμφωνα με την ίδια, οι ζημιές που προκλήθηκαν στον Νομό Ηλείας οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης και στις τιμές, οι οποίες κυμάνθηκαν στα 0,50-1 ευρώ. «Τα αρχικά προβλήματα στο δέσιμο μας στέρησαν την πρωιμότητα, αλλά με τις κατάλληλες κινήσεις σε καρποδετικά και με περισσότερα έξοδα ξεπεράστηκαν τα προβλήματα. Η καλλιέργεια παραμένει σταθερή, όπως και η αύξηση του κόστους καλλιέργειας, ειδικότερα δε της άρδευσης. Η στρεμματική απόδοση κατά μέσο όρο είναι δύο τόνοι», προσθέτει.

Βιολογικά

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αναστασάκης βιοκαλλιεργητής από το Ανυφί, ο οποίος καλλιεργεί πεπόνι πάνω από δέκα χρόνια, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι η καλλιέργεια μειώνεται τα δύο τελευταία χρόνια λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής. «Η συγκομιδή, μέχρι στιγμής, πάει πολύ καλά και η τιμή του προϊόντος κυμαίνεται από 1 ευρώ έως 1,20 ευρώ το κιλό. Έχουμε δηλαδή μία αύξηση περίπου 20%», σημειώνει.

Σχετικά με την αύξηση του κόστους παραγωγής, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αρκεί να σας πω ότι ποτίζαμε με 9 λεπτά την κιλοβατόρα και τώρα το μικρότερο κόστος είναι 22 λεπτά. Αν προσθέσουμε και τις ζημιές από τις ακρίδες τα τελευταία δύο χρόνια, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, με δεδομένο ότι η περιφέρεια δεν έκανε τους απαιτούμενους ψεκασμούς για την προστασία μας».