Ικανοποίηση στην ΑΝΒΟΠΕ για τον νέο κύκλο προτάσεων στο LEADER

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αναπτυξιακή Βόρειας Πελοποννήσου (ΑΝΒΟΠΕ ΑΕ) από το πλήθος των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του Τοπικού Προγράμματος LEADER, που έληξε την 6η Ιουλίου 2021.

«Όπως προκύπτει από την τελική καταγραφή, έχουν κατατεθεί 99 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 20.021.221,90 ευρώ, που υπερκαλύπτει τη συνολική προκηρυχθείσα δημόσια δαπάνη κατά 1154%», επισημαίνει ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Καρλής. Και συμπληρώνει: «Ειδικότερα στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, όπου η επιδότηση ήταν της τάξης του 50%, το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο από τους επενδυτές που ήθελαν να μεταποιήσουν ένα αγροτικό προϊόν. Καταγράφηκαν έξι διαφορετικοί κλάδοι γεωργικών προϊόντων όπως το κρασί, τα γαλακτοκομικά, το μέλι, το ελαιόλαδο, αλλά και η μεταποίηση της ντομάτας».

Οι προτάσεις αυτές έφθασαν τις 25 και η αιτούμενη δημόσια δαπάνη τα 4.366.000,78 ευρώ. «Το καλό είναι ότι εξαιτίας της κρίσης, όσοι κατέθεσαν προτάσεις έχουν όρεξη για να τα υλοποιήσουν και αυτό το δείχνουν οι φάκελοι που έχουν καταθέσει και διαθέτουν πληρότητα», σημειώνει ο κ. Καρλής. «Εκείνο που είναι σημαντικό και για το επόμενο Leader είναι οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάτι στην περιοχή ευθύνης της ΑΝΒΟΠΕ να έρθουν από τώρα να συζητήσουν τις προτάσεις τους και να δούμε από τώρα πού πρέπει να εστιάσουμε. Είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος για να έχουμε χρήματα για τις πραγματικές ανάγκες των επενδυτών μας», εξηγεί.

Οινοποιεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις οινοποιίας έδειξαν ότι επιθυμούν να διαθέτουν τις βασικές προδιαγραφές, ώστε το οινοποιείο τους να είναι επισκέψιμο και να ανταποκρίνεται στις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

Στα βασικά ενδιαφέροντα των οινοποιείων είναι η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η επέκταση των επισκέψιμων χώρων. Ο αριθμός των προτάσεων που κατατέθηκαν στην ΑΝΒΟΠΕ ήταν 53 και ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης ανήλθε στα 13.368.350,7 ευρώ.