Ικανοποιητικές τιμές, αλλά μικρότερες ποσότητες λόγω του παγετού για το βερίκοκο

των Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Αργυρίου

Με προβλήματα, λόγω των καιρικών συνθηκών που εκδηλώθηκαν κυρίως από την παγωνιά του Μαρτίου, ξεκίνησε δειλά-δειλά η παραγωγή του βερίκοκου. Αναμένονται μειωμένες ποσότητες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω των ζημιών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και λιγότερο στην Πελοπόννησο, ενώ μειωμένη αναμένεται η παραγωγή πανευρωπαϊκά κατά 40%-50%, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Μπαλάνη, γενικό διευθυντή του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης μεγάλες ζημιές σε Ιταλία και Ισπανία. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις σε επίπεδο ΕΕ, φέτος θα συγκομιστούν κατά 37% λιγότερα βερίκοκα, με την Ιταλία να γράφει τις σημαντικότερες μειώσεις (56%) από πέρυσι, σύμφωνα με το Freshplaza, που επικαλείται στοιχεία της πλατφόρμας Tridge. Περιοχές της χώρας, όπως τα βόρεια της Εμίλια Ρομάνα, εκτιμούν μείωση έως και 90%. Μπαίνοντας στη συγκομιδή των πρώιμων επιτραπέζιων, στην περιοχή του Τυρνάβου η ζημιά είναι περίπου στο 60%-70%, εικόνα που δεν αφορά μόνο τις πρώιμες ποικιλίες, εκτίμησε ο Χρήστος Τασούλας, πρόεδρος του ΑΣ Δέντρων Τυρνάβου «Γαία Φρούιτ». «Αυτά που έμειναν είναι καλά αλλά λίγα, το κόστος μεγάλο και τα έξοδα δεν βγαίνουν», υποστήριξε. Υπεύθυνος γι’ αυτήν τη ζημιά θεωρείται, κατά τον ίδιο, ο παγετός της 16ης Μαρτίου, που βρήκε τα δέντρα στην ανθοφορία. «Δεν υπάρχει παραγωγή, τι να μαζέψουν, από την παγωνιά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι και στην ποικιλία Μπεμπέκου, που πηγαίνει για μεταποίηση, η ζημιά αγγίζει το 70%-80%, αναλόγως το χωράφι.

Μείωση της τάξεως του 30%-40%, τουλάχιστον στα πρώιμα, ανέφερε και ο πρόεδρος του ΑΣ Επισκοπής στη Νάουσα, Δημήτρης Λογγιζίδης. Ο ίδιος, παρατηρώντας λίγο πιο αυξημένες τιμές από πέρυσι, εκτίμησε ότι λόγω της μείωσης των ποσοτήτων, αλλά και της μείωσης σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, θα εμφανιστεί μία αύξηση των τιμών.

Ανάμεικτη εικόνα μεταφέρουν και οι παραγωγοί της Αργολίδας, αφού από τη μία πλευρά η διαμόρφωση της τιμής τούς δίνει κάποια αισιοδοξία, από την άλλη όμως η μείωση της παραγωγής εκτιμάται στο 30% στα επιτραπέζια και ακόμη μεγαλύτερη στα βιομηχανικά. «Η μείωση της παραγωγής είναι το βασικότερο στοιχείο αυτής της χρονιάς, αφού δημιουργεί πρόβλημα στις συναλλαγές μας» υποστήριξε ο Γιώργος Ντόκος, πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, προσθέτοντας ότι ξεκινούν με μία μείωση 30%, που στο βιομηχανικό αναμένεται να φτάσει το 50%.

Η τιμή για τον παραγωγό αυτή την περίοδο διαμορφώνεται στο 1,50 ευρώ/κιλό, από τα 2 ευρώ που ξεκίνησε. Παράλληλα, ο κ. Ντόκος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την είσοδο του φθηνότερου ισπανικού, που καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό το εγχώριο προϊόν.