Ηλεία: Στερεύει το ενδιαφέρον για νέες καλλιέργειες αμπελώνων

29/04/2025
2' διάβασμα
ileia-sterevei-to-endiaferon-gia-nees-kalliergeies-abelonon-351773

Μόλις έξι αιτήσεις οινοπαραγωγών από την Ηλεία εγκρίθηκαν για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων 2024-2025, αριθμός που φανερώνει τη χαμηλή ανταπόκριση και το περιορισμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε νέες, σύγχρονες αμπελουργικές καλλιέργειες.

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκαν οι κωδικοί των δικαιούχων του προγράμματος για όλη τη χώρα, οι οποίοι θα επιδοτηθούν συνολικά με 7,33 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση 4.479 στρεμμάτων, σύμφωνα με τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που διενήργησαν οι περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Η Πελοπόννησος –και ιδιαίτερα η Αχαΐα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας– κατέχει την πρώτη θέση με 103 εγκεκριμένες αιτήσεις, ενώ υψηλά ποσοστά συμμετοχής καταγράφονται, επίσης, στην Κορινθία και στη Λακωνία, περιοχές με παράδοση και δυναμική στον αμπελοοινικό τομέα.

Οι λιγοστές αιτήσεις που προκρίθηκαν στην Ηλεία αφορούν συνολικά 40,2 στρέμματα με σχετικά χαμηλή βαθμολογία, που επιδοτούνται με 65.575,5 ευρώ. Πρόκειται για αναδιάρθρωση αμπελώνων 2,5 έως και 5,90 στρεμμάτων και μόνο μία αίτηση εξ αυτών αφορά 12 στρέμματα, που επιδοτείται με 19.440 και μία ακόμα 10 στρεμμάτων, που επιδοτείται με 18.450 ευρώ.

Συνεχής μείωση

Αξίζει να επισημανθεί ότι, με την πάροδο των χρόνων, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, με το ενδιαφέρον των οινοπαραγωγών της Ηλείας για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια να μειώνεται συνεχώς.

Αν παρατηρήσει κανείς τα στοιχεία, μόνο την περίοδο 2020-2021 ο νομός κινήθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στο αντίστοιχο πρόγραμμα, καθώς εντάχθηκαν 14 αμπελουργοί με 84 στρέμματα και συνολική επιδότηση 120.000 ευρώ, ενώ το 2022 είχαν κατατεθεί πέντε μόνο αιτήσεις, που αφορούσαν συνολικά μόλις 28 στρέμματα, με 45.360 ευρώ συνολικά. Και η περσινή περίοδος κινήθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Κατά καιρούς, έχει εκφραστεί από αρμόδιους φορείς η ανησυχία για την έλλειψη συμμετοχής των παραγωγών σε τέτοια προγράμματα, λόγω κόστους, γραφειοκρατίας, αλλά και της μικρής κλίμακας των καλλιεργειών, παρά το γεγονός ότι ο νομός διαθέτει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικών οίνων.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: