Ηλεκτρικό ρεύμα: Χιλιάδες αγρότες εκτός μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ

Επανέρχεται το θέμα της πλατφόρμας μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, μετά από νέες καταγγελίες παραγωγών στην «ΥΧ». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, χιλιάδες δυνητικοί δικαιούχοι αγρότες έμειναν εκτός της δυνατότητας να χρεώνονται με τη μειωμένη «ταρίφα» (9 αντί για 17 ευρώ/Μεγαβατώρα).

Αυτό διότι το πλαίσιο δεν τους επέτρεψε την ένταξη στο καθεστώς μειωμένης χρέωσης. Όπως κατήγγειλε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, είναι πολλοί οι παραγωγοί που είτε δεν πρόλαβαν να μπουν στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, είτε ενώ κατέθεσαν αίτημα ένταξης, έμειναν εκτός, γιατί είχαν προβεί σε μεταβολή της παροχής τους μετά το 2014.

Εκτός πλατφόρμας, ακόμα και για αλλαγή ταχυδρομικής διεύθυνσης

Όπως αναφέρει το πλαίσιο ένταξης στην πλατφόρμα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, δικαιούχοι είναι όσοι αγρότες έχουν παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης και διατηρούν συνεχώς ενεργή την παροχή τους από τις 30/06/2014 μέχρι την ένταξή τους στην πλατφόρμα μειωμένων χρεώσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανωτέρω συνθήκη οδηγεί εκτός της πλατφόρμας πλήθος παραγωγών, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με έως και εκατοντάδες ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο κ. Βιαννιτάκης, που δραστηριοποιείται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στη συνέχεια μας εξήγησε, «αντιληφθήκαμε την ανάγκη ένταξης στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Θα ξεκινούσε τότε σε λίγες ημέρες η ένταξη στην πλατφόρμα για το 2021. Το θέμα είναι ότι οποιαδήποτε μεταβολή έχει κάνει ο δικαιούχος στην παροχή του μετά το 2014 δεν δικαιούται τη μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ. Δηλαδή, ακόμα και ταχυδρομική διεύθυνση να έχεις αλλάξει, δεν μπορείς να έχεις τη μειωμένη χρέωση. Eγώ προσωπικά έκανα το 2015 μεταβίβαση από το όνομα του πατέρα μου σε μένα. Συνεπώς, δεν δικαιούμαι τη μειωμένη χρέωση».

Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια και το ζήτημα μη επαρκούς χρονικού διαστήματος υποβολής αιτήματος στην πλατφόρμα που ήταν ανοιχτή από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου: «Αυτό είναι, λοιπόν, το ένα πρόβλημα. Το άλλο είναι ότι είναι τόσοι οι παραγωγοί, που ο ένας μήνας που άνοιξε η πλατφόρμα δεν έφτασε. Σκεφτείτε ότι εμείς κάναμε καθημερινά 20-30 αιτήσεις και παρ’ όλα αυτά έμειναν εκτός χιλιάδες παραγωγοί. Εμείς κάναμε 500 αιτήσεις συνολικά, οι λογιστές άλλες 2.000 περίπου, αλλά οι δικαιούχοι είναι πάνω από 5.000».

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, οι επιπτώσεις για ορισμένους παραγωγούς από τη μη ένταξή τους στην πλατφόρμα μεταφράζονται σε ένα «χαράτσι» αρκετών εκατοντάδων ευρώ σε ετήσια βάση και μάλιστα αναδρομικά για τη διετία 2019 – 2020: «Ένας μεγάλος παραγωγός θερμοκηπίου των 15 στρεμμάτων με 60 έως 70 Μεγαβατώρες ενδεικτική κατανάλωση ετησίως, θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά της χρέωσης για την εν λόγω διετία, ενώ από το 2022 θα πληρώνει με τη χρέωση των 17 ευρώ/Μεγαβατώρα, αντί για 9 ευρώ/Μεγαβατώρα. Είναι ακόμα μια σημαντική, πρόσθετη επιβάρυνση σε μια περίοδο που το ρεύμα έχει ακριβύνει ούτως η άλλως».