Ηλίανθος: Καλές οι αποδόσεις των χωραφιών, καλύτερες τιμές αναμένουν οι παραγωγοί

Με θετικό πρόσημο δείχνει να ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής του ηλίανθου για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Οι αποδόσεις τόσο στα ξερικά όσο και στα ποτιστικά χωράφια δείχνουν να είναι αυξημένες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Αν στην εικόνα αυτή προστεθεί και η καλύτερη τιμή, το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ικανοποιητικό.

Φυσικά, στα αρνητικά παραμένει το υψηλό κόστος παραγωγής, ειδικά σε σύγκριση με πέρυσι, όμως η ποσότητα, όπως και η τιμή, η οποία παραμένει ανοιχτή σε πολλές περιπτώσεις πώλησης του προϊόντος, θα υπερκεράσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Βασίλης Πόρρος, γεωπόνος και παραγωγός ηλίανθου από την Ελάτεια Λοκρίδας. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μία εξαιρετική χρονιά, με αποδόσεις που ξεπερνούν τα 400 κιλά το στρέμμα στις ποτιστικές καλλιέργειες και που αγγίζουν τα 300 κιλά στις ξερικές. Συγκρίνοντας με την περσινή περίοδο, κάνει λόγο για μία αύξηση πάνω από 25% στις στρεμματικές αποδόσεις των χωραφιών. «Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την καλλιέργεια στην περιοχή μας», υποστηρίζει ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Πόρρος επισημαίνει την αναγκαιότητα διαχείρισης του νερού με σύγχρονα συστήματα στάγδην άρδευσης, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς και την αναγκαιότητα της αμειψισποράς του ηλίανθου με σιτηρά ή ψυχανθή για καλύτερα παραγωγικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα «Με αυτόν τον τρόπο άρδευσης κάνουμε καλύτερη διαχείριση νερού και οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες», τονίζει. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι «αυτές κυμαίνονται στα 50 λεπτά το κιλό, σε σύγκριση με τα 38 έως 40 που δόθηκαν προηγούμενη χρονιά».

Αναμένουν και από τις επίσπορες στον Έβρο

Για καλές παραγωγές των χωραφιών έκανε λόγο και ο Κώστας Κωστόπουλος, παραγωγός από την Ορεστιάδα. Ανέφερε αποδόσεις των χωραφιών στα ποτιστικά 400 κιλά μεσοσταθμικά και στα ξερικά περίπου 240.

Συγκρίνοντας με την περσινή περίοδο, είπε ότι «οι αποδόσεις είναι ανεβασμένες πάνω από 120 κιλά το στρέμμα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε μία οικονομική ανάσα, ώστε να καλύψουμε μέρος της περσινής απώλειας». Επίσης, ο κ. Κωστόπουλος μας ενημέρωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εγκατασταθεί πολλές επίσπορες καλλιέργειες, όπου αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου να γίνουν οι συλλογές.

«Με την ολοκλήρωση του αλωνισμού των σιτηρών, παραγωγοί που είχαν τη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών τους προχώρησαν στη διαδικασία της σποράς, με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτή την περίοδο, έχει σχηματιστεί το κεφάλι του ηλίανθου και ήδη τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο του ωριμάσματός τους. Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και μπορεί να ξεπεράσουμε ακόμα και τα 350 κιλά το στρέμμα».

Σταθερές οι εκτάσεις του Δομοκού

Για καλή χρονιά κάνει λόγο και ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, γεωπόνος από τον Δομοκό, επισημαίνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι διαδικασίες της συλλογής και οι αποδόσεις για τα καλά χωράφια κυμάνθηκαν στα 400 κιλά το στρέμμα, ενώ για τα αδύνατα στα 200 με 250. Η καλλιέργεια του ηλίανθου για την περιοχή αποτελεί μία σταθερή παραγωγή και ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτών τη χρησιμοποιεί εναλλάξ με άλλες καλλιέργειες και κυρίως με σιτηρά.

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, είπε ότι «από τα 38 έως 42 λεπτά περίπου την περσινή περίοδο, σήμερα έχει φτάσει στα 50 λεπτά. Φυσικά, ένα ποσοστό των παραγωγών αναμένει από τις εταιρείες μεγαλύτερη τιμή λόγω και του αυξημένου κόστους, έτσι όπως διαμορφώνεται αυτό το διάστημα».

Στον αντίποδα η παραγωγή του Κιλκίς

Μπορεί στην υπόλοιπη χώρα η εικόνα να είναι εξαιρετική, όμως στην περιοχή του Πολυκάστρου Κιλκίς τα αποτελέσματα δεν ήταν αντίστοιχα. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα η παραγωγή να έρθει και όψιμη, αλλά και με χαμηλές αποδόσεις.

Όπως μας ενημερώνει ο Παναγιώτης Γκουντενούδης, παραγωγός από την περιοχή, η διαδικασία της συλλογής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι αποδόσεις στα ποτιστικά κυμαίνονται περίπου στα 320 κιλά το στρέμμα, ενώ για τις ξηρικές καλλιέργειες από τα 150 έως τα 200 κιλά το στρέμμα.

«Υπάρχουν όμως και περιοχές που δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα από ανεμοθύελλες και χαλάζι, με αποτέλεσμα να πέσουν μεσοσταθμικά οι αποδόσεις στα 80 με 100 κιλά το στρέμμα, σημαντικά μειωμένες για τον τόπο μας», αναφέρει στον απολογισμό του.