Imagindairy: Η Danone επενδύει σε startup γαλακτοκομικών πρωτεϊνών «χωρίς ζώα»

Στην απόκτηση ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών της ισραηλινής startup Imagindairy προχώρησε ο εταιρικός βραχίονας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της γαλλικής πολυεθνικής τροφίμων Danone, Danone Manifesto Ventures. Η νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας τροφίμων παράγει γαλακτοκομικές πρωτεΐνες χωρίς ζωικά παράγωγα μέσω ζύμωσης ακριβείας, χρησιμοποιώντας μικρόβια αντί για αγελάδες.

Η Danone έχει επενδύσει εκτεταμένα σε «γαλακτοκομικά» προϊόντα φυτικής προέλευσης μέσω εμπορικών σημάτων όπως τα Silk, Alpro και So Delicious, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη της επενδυτική πρωτοβουλία στον χώρο της εργαστηριακής παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων «χωρίς χρήση ζώων», όπου οι εταιρείες κατασκευάζουν μύκητες ή μαγιά για να παράγουν γαλακτοκομικές πρωτεΐνες όπως ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη.

Με έτος ίδρυσης το 2020, η Imagindairy έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 28 εκατομμύρια δολάρια. Εν πρώτοις, σχεδιάζει να φέρει τη βήτα-λακτοσφαιρίνη στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα εργάζεται σε μια σειρά από άλλες γαλακτοκομικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών καζεΐνης και της άλφα-λακταλβουμίνης, όπως δήλωσε στο AgFunderNews (AFN) ο Δρ Eyal Afergan, διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας. «Σήμερα εργαζόμαστε με οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (CMOs) για την παραγωγή της βήτα-λακτοσφαιρίνης μας και θα φτιάξουμε τη δική μας βιομηχανική εγκατάσταση όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Η ύπαρξη δικών μας υποδομών θα έχει πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης ευελιξίας και ελέγχου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Imagindairy ως μειοψηφικοί επενδυτές για να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της εταιρείας» δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της Danone Manifesto Ventures. «Δεδομένης της στιβαρής προσέγγισής της που βασίζεται στην έρευνα, πιστεύουμε ότι η Imagindairy έχει τη δύναμη να είναι μια επιτυχημένη εταιρεία σε αυτόν τον αναδυόμενο χώρο. Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε στρατηγικά συνεργατικά πρότζεκτ με την Imagindairy για να μάθουμε περισσότερα για αυτό το πρωτοποριακό πεδίο».

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της εργαστηριακής μεθόδου, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων «χωρίς αγελάδες» προσφέρει πιο βιώσιμα και ηθικά προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν τη διατροφική αξία και τη λειτουργικότητα των «πραγματικών» γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το λιωμένο τυρί και την ελαστική υφή του, που είναι αδύνατον να μιμηθούν οι φυτικές πρωτεΐνες. «Το ιδιόκτητο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μικροοργανισμούς υψηλής απόδοσης, όπως ακριβώς τα βοοειδή που έχουν εκτραφεί για να φθάνουν σε υψηλές αποδόσεις γάλακτος» αναφέρει Δρ Afergan.

Σήμερα, η Perfect Day με έδρα την Καλιφόρνια είναι ο πιο προηγμένος παίκτης στον τομέα, παράγοντας ορό γάλακτος χωρίς ζώα από πολλές τοποθεσίες. Τα προϊόντα που περιέχουν καζεΐνη χωρίς ζώα δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά, κάτι που καθιστά απόλυτα σαφή την ανερχόμενη ισχύ του τομέα και προμηνύει νέες φιλόδοξες επενδυτικές κινήσεις και συνεργασίες υψηλού προφίλ στον κλάδο τροφίμων.