Τρίκαλα Ημαθίας: 9η ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο ανάπτυξη και γεωργία, στις 23/10

Η ενεργειακή κρίση μέσα από ελλείψεις και έναν πληθωρισμό που ήδη εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Οι συνέπειες του πολέμου επικάθισαν πάνω στα συσσωρευμένα προβλήματα που επέφερε η πανδημία, η οποία ταλανίζει την οικουμένη εδώ και τρία χρόνια, και η μια οικονομική κρίση που, επί μία δεκαετία, συγκλόνισε τις περισσότερες χώρες του κόσμου και έφερε και την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Ταυτόχρονα ανέδειξε μια σειρά από δυσκολίες στη διαδικασία μετάβασης σε μια πράσινη ανάπτυξη, που, στον διατροφικό τομέα, εκφράστηκαν με τη σημαντική άνοδο του κόστους παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με γενναίες και φιλόδοξες πολιτικές, όπως αυτή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-27, (η οποία σχεδιάστηκε στη βάση της λογικής της βιώσιμης ανάπτυξης και των χρηματοδοτικών εργαλείων των μεγάλων και μακροχρόνιων αντίστοιχων στρατηγικών της ΕΕ), αλλά και της “Πράσινης Συμφωνίας” με τις στρατηγικές όπως “Από το χωράφι στο Πιάτο” και “Βιοποικιλότητας”, επιδίωξε να ανταποκριθεί στους 17 Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ελπίζοντας να βρει σ’ αυτό μιμητές στην Αμερική, στην Ασία και αλλού.

Στη βάση των κατευθύνσεων αυτών των πολιτικών, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέθεσαν τα Εθνικά Στρατηγικά τους Σχέδια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΕΣΣΚΑΠ) τον Ιανουάριο 2022- ένα μόλις μήνα πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το Ελληνικό ΣΣΚΑΠ εγκρίθηκε από την ΕΕ πριν ένα μήνα και θα είναι σε ισχύ από την 1/1/2023 έως 31/12/2027.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κρίσεων και αμφισβητήσεων η ελληνική γεωργία και το αγροδιατροφικό σύστημα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες κρίσεις ξεπερνώντας τα συσσωρευμένα εγγενή τους προβλήματα και προσαρμόζοντας παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές στα νέα δεδομένα.

  • Πως θα εφαρμοστεί το Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ το 2023-27;
  • Πως θα διαμορφωθεί το νέο περιβάλλον των παγκόσμιων αγορών;
  • Πως διαμορφώνεται το μελλοντικό τοπίο της Ελληνικής γεωργίας;
  • Ποιά τρόφιμα θα παράγονται και καταναλώνονται στο μέλλον;
  • Ποιοί θα τα παράγουν, με ποιές μεθόδους με ποιά μέσα και εφόδια;
  • Ποιές αγορές, ποιές τιμές θα αναμένονται στα αγροτικά προϊόντα και στις εισροές;
  • Ποιές πληροφορίες και γνώση χρειάζονται; Ποιός θα τις παρέχει;

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο των εισηγήσεων και των συζητήσεων στη διάρκεια της ημερίδας που οργανώνεται από τον ΟΜΦΑΛΟ στα Τρίκαλα Ημαθίας την Κυριακή/23/Οκτωβρίου/2022.

Συντονισμός: κώστας καραντινινής, καθ. σουηδικό πανεπιστήμιο γεωπονικών επιστημών (slu) Δομή: Ομιλίες, σύντομες παρεμβάσεις, πάνελ, ανοιχτές Συζητήσεις

Βεβαιώσεις: Θα εκδοθούν επίσημες βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν

Πληροφορίες: Μαρία Παπαϊωαννίδου τηλ: 6946992060 [email protected]

Γιώργος Πεγιούδης τηλ: 6972317917 [email protected] Κώστας Καραντινινής τηλ: 6978639503 [email protected]

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικό δελτίο τύπου σχετικά με την ημερίδα