Ημέρα της Γης: To μέλλον πρέπει να είναι πράσινο

του Παρασκευά Χασάπη, Ανάπτυξη Υπηρεσιών & Προϊόντων, Big Data, IoT της NEUROPUBLIC

Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η γεωργία καλείται να παρακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις την κάθε πρόκληση και αλλαγή. Η 22α Απριλίου σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη Γη, «βαφτίσια» που πραγματοποιήθηκαν το μακρινό 1970 με τις ευλογίες της UNESCO.

Μάλιστα, το 2016 επιλέχθηκε αυτή ακριβώς η ημέρα, σε μια συμβολική κίνηση, προκειμένου να υπογραφεί η περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Σήμερα, 52 χρόνια μετά, ο πλανήτης μας βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας (υγεία, οικονομία, εργασία κ.ά.) δημιούργησαν ισχυρότατο σοκ και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, βάζοντας το περιβάλλον και τις δράσεις για την προστασία του σε δεύτερη μοίρα.

 

Ακόμη πιο «πράσινη» παραγωγή με gaiasense

Η εταιρεία NEUROPUBLIC δίνει απτές λύσεις στον όρο «ευφυής γεωργία» με μία σειρά ειδικά σχεδιασμένων συστημάτων και εφαρμογών και, πιο συγκεκριμένα, με το πρωτοποριακό σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense. Το gaiasense βοηθά τον παραγωγό να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους που απειλούν την καλλιέργειά του, να βελτιώσει την παραγωγή του, αλλά και να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, χάρη σε μια νέα υπηρεσία «ημερολόγιο εργασιών» της εφαρμογής για κινητά gaiasense app, ο παραγωγός μπορεί να καταχωρίσει με τρόπο εύχρηστο και απλό, με ένα «κλικ», όλες τις δουλειές του στο χωράφι. Έτσι, έχει στη διάθεσή του άμεσα, ανά πάσα στιγμή, συγκεντρωμένες τις καλλιεργητικές εργασίες σε κάθε αγροτεμάχιο, διαθέτει ολοκληρωμένη, άμεση και έγκυρη εικόνα για το χωράφι και την καλλιέργειά του, ενώ «πρασινίζει» ακόμη περισσότερο την παραγωγή́ του, συμβαδίζοντας με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ.

Ανάγκη για αλλαγές με φόντο την Πράσινη Μετάβαση

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αλλαγών, η γεωργία πρέπει να αποτελεί σταθερή αξία. Και σε μια εποχή που έχει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο αγροτικός κλάδος οφείλει να είναι από τους πρώτους που θα τον υιοθετήσουν.

Είναι σαφές ότι στην Πράσινη Μετάβαση, όσοι ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με τη γη θα πρέπει να εναρμονιστούν με το Κανονιστικό Πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, του οποίου o στρατηγικός σχεδιασμός θα αφορά δράσεις και ενισχύσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, η νέα ΚΑΠ έχει ξεκάθαρο περιβαλλοντικό πρόσημο και σκοπό όχι μόνο την προστασία και την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα που θα αποφέρει περιβαλλοντικά, υγειονομικά και κοινωνικά οφέλη, ενώ θα προσφέρει πιο δίκαιο οικονομικό κέρδος.

Αγρότης, ο θεματοφύλακας της γης

Η απάντηση στην πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής περνάει μέσα από την ψηφιοποίηση. Για την ακρίβεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η ψηφιακή μετάβαση και η ευφυής γεωργία, πιο συγκεκριμένα, συμβάλλουν καταλυτικά στην επίτευξη των γενικών στόχων της νέας ΚΑΠ και προτίθεται να τις στηρίξει κατάλληλα.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η ευφυής γεωργία έχει κομβικό ρόλο και αποτελεί μονόδρομο για την αγροτική παραγωγή. Το «πάντρεμα» της γνώσης στο χωράφι και των σύγχρονων τεχνολογιών βοηθά στο να λαμβάνονται από τους αγρότες καθοριστικές αποφάσεις, οι οποίες αφενός βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση της παραγωγής, ενώ αφετέρου έχουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Η ορθολογική χρήση των εισροών, οι στοχευμένες επεμβάσεις στη σωστή χρονική στιγμή και, γενικά, η εξοικονόμηση πόρων, μπορούν με βεβαιότητα να μειώσουν τον αντίκτυπο της γεωργίας στο περιβάλλον και στο κλίμα και να γίνουν έναυσμα για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν πλανήτη καλύτερο από αυτόν που ονειρεύτηκαν οι εμπνευστές της Ημέρας της Γης, 52 χρόνια πριν.