Ημερίδα CEPM: Για μια Ευρώπη με καινοτομία… στο καλαμπόκι

Ημερίδα CEPM: Για μια Ευρώπη με καινοτομία… στο καλαμπόκι

Για τη σημασία της καινοτομίας στην παραγωγή αραβόσιτου, αλλά και στον ρόλο της τεχνολογίας στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ημερίδα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Παραγωγής Αραβοσίτου (CEPM).

Στην ημερίδα, που έγινε μία μέρα μετά τη σημαντική ομιλία, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τη χρήση της γλυφοσάτης, του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με βασικό θέμα «Αραβόσιτος και καινοτομία, για το χειρότερο ή για το καλύτερο», έγιναν αναφορές στις προκλήσεις που τίθενται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια και τις προτεινόμενες λύσεις έως το 2025.

Στην ημερίδα αναλύθηκαν θέματα όπως η καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ σχετικά με τον αραβόσιτο (γλυφοσάτη, νεονικοτινοειδή) από τη Vicky Marissen διευθύνουσα σύμβουλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της συμβουλευτικής εταιρείας PACT, τα εμπόδια στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος και ποιες οι εκτιμήσεις μέχρι το 2025 (ομιλία από εκπροσώπους της CEPM), καθώς και επιστημονικά δεδομένα για την πρόοδο της καινοτομίας στο καλαμπόκι της ΕΕ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της CEPΜ, Daniel Peyraube, «οι παραγωγοί αραβοσίτου είναι κομμάτι της Ευρώπης, αλλά χρειάζονται με τη σειρά τους μια Ευρώπη που να παράγει, να στηρίζει τη γεωργία της και να οδεύει με γρήγορα βήματα προς το μέλλον. Όλα αυτά αποτελούν καινοτομία, και συγκεκριμένα για το καλαμπόκι είναι προς όφελός του».