Σε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή στη Κρήτη ο Στ. Αραχωβίτης

Να σχεδιάσουμε το μέλλον με προοπτική και σοβαρότητα

Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος συμμετέχει σε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνει το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. 

«Να συζητήσουμε για το φαινόμενο, το οποίο μας απασχολεί. βλέπουμε τις συνέπειες του και το επόμενο χρονικό διάστημα, τα επόμενα χρόνια, θα είναι ακόμα πιο έντονα. Αυτό που λέγαμε κάποτε ακραία καιρικά φαινόμενα,  όντως είναι ακραία και ως πολιτεία οφείλουμε να λάβουμε μέτρα», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Αραχωβίτης, τονίζοντας ότι συμμερίζεται τις αγωνίες των τοπικών φορέων, των αγροτών και της Περιφέρειας. 

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό που έχει αναπτυχθεί, διευκρίνισε ότι το πρώτο μέλημα αφορά τα μεγάλα δημόσια έργα, την προσαρμογή των υπηρεσιών, όπως ο ΕΛΓΑ, αλλά και τα προγράμματα που αφορούν τους αγρότες. «Πρώτη προτεραιότητα, δίνουμε σε δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Προσαρμογή σημαίνει ενθάρρυνση για καλλιέργειες σε περιοχές που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα από τη μια και από την άλλη ό,τι έχει να κάνει με θέματα εξοικονόμησης νερού. Εξίσου σημαντικό είναι ό,τι αφορά τις νέες τεχνικές καλλιέργειας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε μακροχρόνια και όχι κοντόφθαλμα. Να σχεδιάσουμε  με προοπτική το μέλλον και το βασικό που απαιτείται είναι σοβαρότητα και να μην βλέπουμε ευκαιριακά και μικροπολιτικά τα ζητήματα» εξήγησε ο κ. Αραχωβίτης. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζοντας  ότι ο σχεδιασμός δεν χωράει μικροπολιτικές, επισήμανε: «πρέπει να καταλάβουμε ότι ολόκληρη η αγροτική παραγωγή και ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη. Σε μια κατάσταση που δεν θα περάσει, θα την έχουμε τα επόμενα χρόνια, οπότε οφείλουμε να προετοιμαστούμε σαν πολιτεία και να προετοιμάσουμε τους παραγωγούς». 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για  μια σημαντική ημερίδα, διευκρίνισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει έρθει: «Με τα φαινόμενα στα Χανιά και ειδικά για τον αγροτικό τομέα, καταλαβαίνουμε ότι η κλιματική αλλαγή, είναι εδώ.

Πρέπει  να προετοιμαστούμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, ούτως ώστε, να υπάρχουν λιγότερα προβλήματα», ενώ επισήμανε ότι με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα συμφωνήθηκε  να στείλει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα νέα έργα που πρέπει να γίνουν: «Πρέπει  από την πλευρά τη δική μας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την αποκεντρωμένη διοίκηση και τους δήμους, να δούμε αυτό τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την κλιματική αλλαγή με άλλα νησιά της Μεσογείου και αυτό μας δείχνει ένα δρόμο. Πώς πρέπει, δηλαδή, να οδηγηθούμε και να ευχηθούμε να είναι σύντομα όλες αυτές οι μελέτες έτοιμες, ούτως ώστε να μην αντιμετωπιστούν άλλα προβλήματα όπως αυτά που είδαμε τελευταία».

Η Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών- Χημικών διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε: «Στην περιοχή μας έχουμε αύξηση θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων και έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως είδαμε, το φαινόμενο στα Χανιά ήταν ένα έντονο καιρικό φαινόμενο και αυτό επιβάλει να πάρουμε σήμερα κάποια μέτρα για να μην περιμένουμε το αύριο, σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή που είναι στην πόρτα μας. Προλαβαίνουμε να βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό σε εμάς τους ίδιους». 

Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα δακοκτονίας, ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε ότι φέτος «τρέχει» τέσσερις μήνες, νωρίτερα. 

«Όλα έχουν ξεκινήσει τέσσερις μήνες νωρίτερα. Περάσαμε, την εβδομάδα που διανύουμε, μια τροπολογία σχετικά με το προσωπικό, για να κάνουμε ακόμα πιο ευέλικτη την διαδικασία πρόσληψης και όλα είναι έτοιμα» διευκρίνισε ο κ. Αραχωβίτης, που αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει με την κρητική «τσικουδιά». «Και η παραγωγή τσίπουρου, αλλά και τσικουδιάς, με τον παραδοσιακό τρόπο, δεν πρόκειται να φύγει, το αντίθετο μάλιστα.

Επειδή πολλά έχουν αλλάξει, προτιθέμεθα στο νέο θεσμικό πλαίσιο -τη συζήτηση του οποίου ξεκινάμε τώρα-  να ενσωματώσουμε όλες τις ιδιαιτερότητες με σκοπό να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του παραδοσιακού ρακοκάζανου που βοηθάει εκτός από τη διατήρηση του προϊόντος και το μικρό αμπελοκαλλιεργητή να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα» υπογράμμισε.

Ο κ. Αραχωβίτης μάλιστα αναφέρθηκε και στον Ελευθέριο Βενιζέλο, λέγοντας ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο «δημιούργησε το θεσμό και δόθηκαν οι πρώτες άδειες το 1917. Αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας μας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα το διασφαλίσουμε, διασφαλίζοντας, παράλληλα, τον παραγωγό αλλά και να τον καταναλωτή». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ