Ημερίδα για την ψηφιοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιώσιμη γεωργία

Στο επίκεντρο της Ευρώπης η χρήση των τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα

Με κεντρικό θέμα την ψηφιοποίηση και τη χρήση των δεδομένων στη γεωργία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες η ημερίδα με τίτλο «Ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη και βιώσιμη γεωργία», υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, με συνδιοργανωτές το Συνέδριο για το Μέλλον της Γεωργίας (Forum for the Future of Agriculture) και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής (Institute for European Environmental Policy – IEEP). Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία και η χρήση ψηφιακών εργαλείων στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και οι προκλήσεις που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτομίας.

Τη στιγμή που οι προκλήσεις και οι πιέσεις που βιώνει ο αγροτικός τομέας, τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, συνεχώς μεγαλώνουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποτυπώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα οφέλη από τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο χωράφι, αλλά και να καταστεί σαφές ότι όλοι οι αγρότες έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Στο πρώτο πάνελ της ημερίδας συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στο οποίο συζητήθηκε η υποστήριξη ενός χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμου και ανθεκτικού ψηφιακού μέλλοντος στη γεωργία και ο ρόλος της πολιτικής σε αυτό. Στο δεύτερο πάνελ, οι ομιλητές εστίασαν στις προκλήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων στην αγροτική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων μεταφοράς γνώσης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Κατά το κλείσιμο της ημερίδας, ο ευρωβουλευτής κ. Κόκκαλης τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εμάς και για όλους σε αυτή την αίθουσα και σε αυτόν τον χώρο να βγούμε στις αγροτικές περιοχές και να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση των αγροτών, για να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα, να εργαστούμε στους κόμβους καινοτομίας της γεωργίας και να αναδείξουμε τις τεχνικές που είναι κρίσιμες, όπως το blockchain στην ιχνηλασιμότητα, για τη διακοπή της σπατάλης στην παραγωγή. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας και της βιωσιμότητας του τομέα, και θα ήθελα να το δω αυτό να συμβαίνει».

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν και ο Τάσος Χανιώτης, ειδικός σύμβουλος για τη Βιώσιμη Παραγωγικότητα στο Forum for the Future of Agriculture. Ο ίδιος, με την πολυετή του πείρα σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ότι η ψηφιοποίηση στον αγροτικό τομέα συμπληρώνει την ανθρώπινη εργασία και δεν την αντικαθιστά. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο για την αύξηση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα μέσω της χρήσης των δεδομένων, για τα οποία, όμως, χρειάζεται κατηγοριοποίηση, έτσι ώστε να μη χάνεται μεγάλος όγκος των πληροφοριών που συλλέγονται.