Ημερίδα του ΘΕΣγη στη Λάρισα

Οι πετυχημένοι συνεταιρισμοί σε συνέργεια με τους νέους οδηγούν τη γεωργία σε αναπτυξιακά μονοπάτια

Οι προϋποθέσεις και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μετάβαση σε νέους υγιείς, εξωστρεφείς και ανταγωνιστικούς συνεργατικούς σχηματισμούς, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας «JOIST» ήταν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, ο οποίος μίλησε για επιτυχημένες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, για την εξέλιξη της κυριαρχίας των συνεταιρισμών και ιδιαίτερα για τον ρόλο του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε τα αισιόδοξα μηνύματα που καταγράφονται για το μέλλον των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια ιδιαίτερα τη νέα γενιά, η οποία έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο, το οποίο επενδύει στην εξωστρέφεια και τις συνέργειες.

Πετυχημένοι συνεταιρισμοί

Στη συνέχεια, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα επιτυχημένων συνεταιρισμών, με την περίπτωση του συνεταιρισμού της ΠΙΝΔΟΥ να βρίσκεται στην κορυφή, αφού είναι ο μοναδικός συνεταιρισμός παγκοσμίως που έχει καταφέρει να έχει στη χώρα του 37% μερίδιο αγοράς, όταν ο αμέσως επόμενος βρίσκεται στο 2%, αριθμός που θεωρείται επιτυχία.

Άλλο ένα επιτυχημένο μοντέλο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», ο οποίος ξεκίνησε τη συλλογική του προσπάθεια το 2013, όταν μια ομάδα νέων παραγωγών είχε ως όραμα την κοινή αντιμετώπιση των καθημερινών γεωργικών προκλήσεων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εξασφάλιση της απευθείας προώθησης των προϊόντων τους στην αγορά και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Σήμερα, ο ΘΕΣγη αποτελεί συνεταιρισμό πολλαπλού σκοπού, διαπραγματεύεται με όρους εμπορίου, προμηθεύει τα μέλη του με γεωργικά εφόδια, παρέχει καθημερινή γεωπονική υποστήριξη στο χωράφι και στοχεύει στην ποιοτική και ποσοτική αύξηση των προϊόντων του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «η νέα γενιά μπορεί να φέρει την αλλαγή, καθώς έχει τη διάθεση για συνεργασία, αλλά και όραμα για το πώς ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να κυριαρχήσει με τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης στη διεθνή αγορά. Αρκεί η πολιτεία να παραγάγει τα εφόδια, τα κίνητρα και τα αναπτυξιακά προγράμματα για να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά (π.χ. δημιουργία σταθερού και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου, μηδενική ανάμειξη του κράτους στα εσωτερικά των συνεταιρισμών, εφαρμογή της νομοθεσίας κ.ά.)».