Ημερίδα για την Xylella Fastidiosa στην Κέρκυρα

Ημερίδα για την Xylella Fastidiosa στην Κέρκυρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ξυλέλλα, ένα νέο φυτοπαθογόνο που απειλεί την ελαιοκαλλιέργεια». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Π.Ι.Ν., σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Ξυλέλλα (Xylella Fastidiosa) είναι ένα σημαντικό φυτοπαθογόνο βακτήριο, το οποίο έχει μεγάλο εύρος φυτών φορέων (ελιά, αμυγδαλιά, αμπέλι κ.α.). Τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Η ασθένεια εμφανίστηκε στη Ν. Ιταλία το 2014, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς πάνω από ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα. Δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη χημική καταπολέμηση για το βακτήριο. Η μοναδική αντιμετώπιση βασίζεται σε μέτρα πρόληψης, με στόχο την παρεμπόδιση της εισόδου του βακτηρίου καραντίνας στη χώρα μας.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κος Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας κος Ιωάννης Φοντάνας, οι οποίοι παρέθεσαν τις ενέργειες και τον προγραμματισμό της Περιφερειακής Αρχής για την αντιμετώπιση της Ξυλέλλα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, κος Παύλος Μπουχάγιερ. Βασικοί ομιλητές ήταν ο κος Σταμάτης Γκίνης, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Π.Ι.Ν., ο κος Γιώργος Λυκοκανέλλος από το Τμήμα Φυτοϋγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κος Πέτρος Ορφανός από τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου του Υπουργείου, ο κος Ιωάννης Μανουσόπουλος, εντεταλμένος ερευνητής από το Τμήμα Φυτοπροστασίας του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κος Κωνσταντίνος Υψηλάντης, Γενικός Διευθυντής Τουρισμού, Παραγωγής και Ανάπτυξης  και ο κος Ιωάννης Καρύδης, επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δραστηριοποιήθηκε και δημιούργησε σχέδιο αποτροπής εισόδου της ασθένειας. Επίσης είναι σε συνεχή συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πραγματοποίηση σχετικών δράσεων ενημέρωσης προς τους αγρότες, παραγωγούς και γεωτεχνικούς της Περιφέρειας.