Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Ην. Βασίλειο: Σε λίγα χρόνια το εργαστηριακό κρέας θα βρίσκεται στα ράφια

Έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις για… καλλιεργημένες μπριζόλες, κοτόπουλο και φουά γκρα
09/10/2024
4' διάβασμα
in-vasileio-se-liga-chronia-to-ergastiriako-kreas-tha-vrisketai-sta-rafia-334402

Το κρέας που έχει καλλιεργηθεί από κύτταρα στο εργαστήριο, ενδέχεται να πωλείται στη Βρετανία μέσα σε λίγα χρόνια, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή τροφίμων της χώρας, με αιτήσεις για μπριζόλες, μοσχάρι, κοτόπουλο και φουά γκρα να έχουν ήδη υποβληθεί, ενώ αναμένεται να υποβληθούν τουλάχιστον άλλες 15 αιτήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με άρθρο του βρετανικού Guardian, η Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (FSA) έλαβε την Τρίτη 8/10 επιπλέον κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,6 εκατ. λιρών για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής διαδικασίας αξιολόγησης των νέων, καινοτόμων τροφίμων. Η αιτιολογία; Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ελκυστική αγορά, καθώς έχει μεγάλο αριθμό vegans, vegetarians και flexitarians, είναι πιο δεκτικό σε νέα τρόφιμα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διαθέτει έναν μεγάλο χρηματοπιστωτικό κλάδο για την υποστήριξη νεοφυών εταιρειών.

Το καλλιεργημένο κρέας παράγεται με την εργαστηριακή καλλιέργεια κυττάρων και δεν απαιτεί την εκτροφή ή τη σφαγή ζώων. Το εργαστηριακό κοτόπουλο εγκρίθηκε για πώληση στους καταναλωτές στη Σιγκαπούρη το 2020 και στις ΗΠΑ το 2023, ενώ, αντίστοιχα, μπριζόλα εγκρίθηκε στο Ισραήλ το 2024. Δεκάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν παρόμοια προϊόντα, μεταξύ άλλων, χοιρινό κρέας και ψάρια.

Ίδιο αλλά και διαφορετικό

Παρόλο που το καλλιεργημένο κρέας είχε τα ίδια κύτταρα με το κλασικό, η ασφάλειά του για ανθρώπινη κατανάλωση παραμένει ζωτικής σημασίας, δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Robin May, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της FSA. «Οι εταιρείες προφανώς στοχεύουν σε προϊόντα που δεν διακρίνονται από τα αντίστοιχα ζωικά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το επιτυγχάνουν αυτό είναι τελείως διαφορετικός».

Τα κύτταρα αναπτύσσονται σε ένα υγρό και «παροτρύνονται» να εξελιχθούν σε μυς, αίμα και λιπώδη ιστό. «Αυτό γίνεται συνήθως με ένα πολύ σύνθετο κοκτέιλ από μέσα ανάπτυξης και αυξητικούς παράγοντες», εξηγεί ο κ. May. «Είναι όλα αυτά ασφαλή; Διότι κάποια μπορεί να έχουν απομείνει στο τελικό προϊόν. Επίσης, υπάρχουν γενετικές αλλαγές στα κύτταρα που θα μπορούσαν να τα καταστήσουν εν δυνάμει επικίνδυνα;»

Νέα κριτήρια αξιολόγησης 

Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στον τομέα είναι συναρπαστικές, αφού υπάρχουν πολλές δυνατότητες εδώ και σίγουρα πολλά οφέλη από άποψη ευημερίας των ζώων, βιωσιμότητας, αλλά και υγείας.

Το σχέδιο της FSA για την ανάπτυξη συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης θα διαρκέσει δύο χρόνια και στόχος είναι να οδηγήσει στην καθιέρωση μιας αποτελεσματικής διαδικασίας έγκρισης που θα εξασφαλίζει ότι τα τρόφιμα που φτάνουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ και κατά προέκταση στο πιάτο, θα είναι τρόφιμα ασφαλή, που οι καταναλωτές θα εμπιστεύονται. 

Και παρότι οι κτηνοτρόφοι προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις, οι εταιρείες παραγωγής εργαστηριακού κρέατος ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλέστερο από το παραδοσιακό κρέας, καθώς, όπως λένε αποφεύγεται η μόλυνση με βακτήρια φάρμας, όπως το E coli και η σαλμονέλα, ενώ δεν υφίστανται τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε πολλά ζώα φάρμας.

Διαβάστε επίσης

Το Ην. Βασίλειο εγκρίνει το κρέας εργαστηρίου για τροφές για κατοικίδια

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιτρέπει την πώληση κρέατος που έχει παραχθεί στο εργαστήριο για τροφή κατοικίδιων ζώων και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση, μετά την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας μέσα στον Ιούλιο. Τη στιγμή που η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει την πώληση κρέατος εργαστηρίου για ανθρώπινη […]

22/07/2024 5' διάβασμα

Υπέρ και κατά 

Τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενέκρινε το καλλιεργημένο κρέας για χρήση σε τροφές για ζώα συντροφιάς. Αντίθετα, η Ιταλία και δύο πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την πώληση εργαστηριακού κρέατος. Τον Μάιο, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, δήλωσε: «Η Φλόριντα αντιστέκεται στο σχέδιο της παγκόσμιας ελίτ να αναγκάσει τον κόσμο να τρώει κρέας που καλλιεργείται σε δοκιμαστικό σωλήνα».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ:

Έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία, ενδυματολογία και product development στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ζήσει στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Μιλάνο δουλεύοντας για γνωστά περιοδικά, διεθνή brands και μεγάλες εταιρείες. Λατρεύει τα ταξίδια, τα ζυμαρικά, τα βιβλία και την όπερα (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά).

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά και εδώ και χρόνια προσπαθεί να ξεκινήσει γιαπωνέζικα. Είναι παντρεμένη και έχει αποδεχτεί το χάος της καθημερινότητας με τρεις γάτες και έναν -επίμονο- σκύλο.