Incofruit Hellas: Ελληνικά ακτινίδια χωρίς ποιοτικές προδιαγραφές εξήχθησαν σε Ισπανία και Ολλανδία

Για εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας (κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ) κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ότι ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και εξήγαγαν ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις στις αγορές της Ολλανδίας και της Ισπανίας. «Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Ειδικού Συμβούλου του Incofruit Hellas, Γιώργου Πολυχρονάκη:

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, που αναφέρθησαν στο Δελτίο της 19/8,  ότι ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν = εξήγαγαν ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας  και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ  και εμφανίσθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας να πωλούνται (ως παρατιθέμενο απόσπασμα Δελτίου τιμών 34ης εβδομάδος στην Ολλανδία και στις αγορές της Ισπανίια Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα  τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών. Σημειώνεται ότι αυτές οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητος.

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες  προδιαγραφές ωριμότητας,(δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix , μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο που εφέτος λόγω εμπάργκο της Λευκορωσίας (418 t.) , μειωμένης δυναμικότητος της αγοράς της Ουκρανίας (5.040 t.) αλλά και τελευταία των δυσκολιών έγκαιρης χορήγησης άδειας εισαγωγής στην Αίγυπτο (7.698 t.) απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα».