Ινδία και Κίνα αυξάνουν τις εξαγωγές στο επιτραπέζιο σταφύλι, κερδίζουν µερίδια

Aσιατικές πιέσεις

Ινδία και Κίνα αυξάνουν τις εξαγωγές στο επιτραπέζιο σταφύλι, κερδίζουν µερίδια

Σε δύσκολη θέση έχει φέρει τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού η Ινδία, από τη στιγµή που άρχισε να εξάγει µεγαλύτερες ποσότητες και για µεγαλύτερο διάστηµα στην Ευρώπη, ενώ τα πράγµατα για την Αίγυπτο επιβαρύνθηκαν φέτος περαιτέρω, µε το ξεκίνηµα της σεζόν νωρίτερα σε Ισπανία και Ιταλία, κάτι το οποίο έριξε τις τιµές.

Την ίδια ώρα η Κίνα ενισχύει τη θέση της στην παγκόσµια αγορά, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει πραγµατοποιήσει σηµαντικές επενδύσεις στο επιτραπέζιο σταφύλι. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Καλιφόρνια, η εικόνα της αγοράς είναι καλύτερη, µε τους εµπόρους να εµφανίζονται ικανοποιηµένοι από τις τιµές, τη στιγµή που στην Αυστραλία η ολοκλήρωση της –δύσκολης εµπορικά– σεζόν µάλλον ανακούφιση φέρνει σε καλλιεργητές και εξαγωγείς.

Τα παραπάνω προκύπτουν από µια πρώτη επισκόπηση της παγκόσµιας αγοράς επιτραπέζιου σταφυλιού, που δηµοσίευσε πρόσφατα το έγκριτο Freshplaza.

Η διεύρυνση των εξαγωγών ασιατικών χωρών, όπως η Ινδία και η Κίνα, που δυσκολεύουν τα πράγματα για τους ανταγωνιστές τους, καθώς και οι ζημιές που άφησε πίσω του ο παγετός στη Γαλλία και οι χαμηλές τιμές για την Ισπανία που αναμένει βελτίωση προς το τέλος του μήνα, διαμορφώνουν μεταξύ άλλων τον χάρτη του επιτραπέζιου σταφυλιού τη φετινή σεζόν, μέσα στον οποίο καλείται να διαμορφώσει τη θέση του και το ελληνικό.

Διαβάστε στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί όλο το ρεπορτάζ