Ινδία: Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει σταματήσει να διαψεύδει τις οικονομικές προσδοκίες των παραγωγών από το 2016

Ινδία: Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν να μαίνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ινδία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες διαμαρτύρονται για τρεις νέους νόμους που αναμένεται να ψαλιδίσουν τα έσοδά τους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera, περισσότεροι από 1.500 πύργοι τηλεπικοινωνιών έχουν βανδαλιστεί στη βορειοδυτική πολιτεία Παντζάμπ, όπου οι αγρότες έχουν τον πρώτο ρόλο σε μια ολοένα και πιο οργισμένη εκστρατεία κατά των κυβερνητικών αγροτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι τελευταίες ενέργειες εντάσσονται σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης κλιμάκωσης που έχει διαρκέσει πάνω από έναν μήνα, με εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, ενάντια στο νέο αγροτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο.

Οι ηγέτες του αγροτικού κινήματος τονίζουν ότι οι νέοι νόμοι τους αφήνουν έκθετους στο έλεος μεγάλων εταιρικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον αγροτικό κλάδο και καλούν σε μποϊκοτάζ επιχειρηματικών ομίλων όπως η Reliance, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια των βανδαλισθέντων πύργων τηλεπικοινωνιών, και η Adani, μία μεγάλη παίκτρια της αγροτικής βιομηχανίας. Οι αγρότες πιστεύουν ότι οι δύο πολυεθνικές έχουν επωφεληθεί από τους νέους νόμους σε βάρος των ιδίων.

Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται κατά των νέων αγροτικών νόμων, η ινδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι αλλαγές στην πραγματικότητα θα ωφελήσουν τους αγρότες. Μάλιστα, πίσω στο 2016, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και το κυβερνών εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα BJP υπόσχονταν ότι θα διπλασιάσουν τα εισοδήματα των αγροτών έως το 2022. Αυτές τις εξαγγελίες διαψεύδουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας που παρουσιάζει το BBC. Παρότι δεν υφίστανται επίσημα στοιχεία για το εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τις αµοιβές των απασχολούµενων στον γεωργικό τοµέα (σ.σ. συνιστούν ένα σημαντικό μέρος του αγροτικού εισοδήματος), αποτυπώνοντας έναν ρυθμό ανάπτυξης που επιβραδύνεται μεταξύ 2014 και 2019.

Η Ινδία διενήργησε έρευνες το 2013 και το 2016, οι οποίες έδειξαν αύξηση των εισοδημάτων των αγροτών σε απόλυτους όρους σχεδόν 40% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2018 υπολόγισε ότι, σε πραγματικούς όρους, τα εισοδήματα των αγροτών είχαν αυξηθεί μόλις κατά 2% ετησίως για αυτή την τριετία. Η έκθεση καθιστά, επίσης, σαφές ότι το αγροτικό εισόδημα κυμάνθηκε μόλις στο 1/3 των εισοδημάτων για τα μη αγροτικά νοικοκυριά.