Ηνωμένο Βασίλειο: Αντιδράσεις αγροτών για τα ψηφιακά πιστοποιητικά στα σιτηρά

της Ελένης Ριζάκη

Τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται, εν μέσω αντιδράσεων μερίδας αγροτών, να ξεκινήσει η εφαρμογή των πρώτων ψηφιακών «διαβατηρίων» σιτηρών στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα από το Συμβούλιο Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (AHDB), που ηγείται και του έργου. Τα ψηφιακά διαβατήρια είναι πιστοποιητικά που αναφέρουν τις μετασυλλεκτικές ενέργειες των σιτηρών (μεταφορά, διαχείριση κ.λπ.).

Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος και μετά από δύο μήνες, τον Σεπτέμβριο, να ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης της παλιάς από τη νέα μορφή και με την προοπτική ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Φέτος τον Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στον κλάδο των σιτηρών, στο οποίο συνέβαλαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Στη συνέχεια, κατέθεσαν εκ νέου τη γνώμη τους, πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη του έργου. Ήδη, από τον περασμένο Αύγουστο, το AHDB πραγματοποιούσε συναντήσεις με διάφορες εμπορικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU).

Ωστόσο, τα σκωτσέζικα μέλη της εν λόγω ένωσης απέσυραν τη στήριξή τους, με αιτιολογία το κόστος και την περιπλοκότητα της νέας μορφής των πιστοποιητικών. Να σημειωθεί πως το συνολικό κόστος για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των ψηφιακών πιστοποιητικών υπολογίζεται στις 1,64 εκατ. λίρες, καλύπτοντας μία χρονική περίοδο άνω των τριών ετών.

«Διαβατήριο σιτηρών»: Το ιστορικό

Αρχικά, το πιστοποιητικό σιτηρών δημιουργήθηκε, ώστε οι τελικοί χρήστες να μπορούν να αναγνωρίζουν τις καλλιεργητικές φροντίδες που είχαν εφαρμοστεί στα σιτηρά μετά τη συγκομιδή. Πρόκειται για ένα εθελοντικό σύστημα που εφαρμόζεται σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία και πλέον καλύπτει και ζητήματα βιωσιμότητας.

Τον Μάρτιο του 2016, το τμήμα του AHDB για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους είχε δημοσιεύσει έρευνα που είχε διενεργηθεί με σκοπό να διερευνηθεί το κατά πόσο ήταν εφικτό να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική μορφή του διαβατηρίου. Η έκθεση ανέδειξε ποικίλες δυνατότητες, αλλά και τεχνικές προκλήσεις. Ωστόσο, οποιαδήποτε ενέργεια ακολούθησε ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας των ενδιαφερόμενων μερών στον πρωτογενή τομέα.