Ηνωμένο Βασίλειο: Ενίσχυση της βιταμίνης 12 σε καλλιέργειες μέσω της αεροπονίας

Ερευνητές και νεοφυείς επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καλλιεργήσουν βλαστούς μπιζελιού ενισχυμένους με βιταμίνη 12. Όπως αναφέρουν, η εν λόγω βιταμίνη διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος και προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο, κυρίως, μέσω της τροφής και της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Με τις συνεχιζόμενες καταναλωτικές αλλαγές και την ανάγκη για διατροφή που μειώνει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Για αυτόν τον λόγο, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τη μέθοδο της αεροπονίας για την καλλιέργεια μπιζελιού ενισχυμένη με τη βιταμίνη 12. Για τη διαδικασία αυτή, συνεργάζονται επιστήμονες από το John Innes Centre, τη startup αεροπονίας LettUs Grow και το Quadram Institute και χρηματοδοτούνται από το Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βιοτεχνολογία και τις Βιολογικές Επιστήμες Έρευνας (BBSRC).
Οι επιστήμονες, για να καταφέρουν το παραπάνω, «παρεμβαίνουν» στην καλλιέργεια με συμβατικές γεωπονικές και διαγονιδιακές τεχνικές αναπαραγωγής για την αύξηση της πυκνότητας βιταμινών και μετάλλων στις καλλιέργειες βασικών τροφίμων.