Ηνωμένο Βασίλειο: Πρακτικές λύσεις και αύξηση παραγωγικότητας ζητούν οι αγρότες από την τεχνολογία

28/04/2025
3' διάβασμα
inomeno-vasileio-praktikes-lyseis-kai-afxisi-paragogikotitas-zitoun-oi-agrotes-apo-tin-technologia-351708

Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη να εμπλέκονται πιο ενεργά οι αγρότες και οι παραγωγοί στη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στη γεωργία, σύμφωνα με έρευνα του UK Agri-Tech Centre. Ο μεγαλύτερος οργανισμός αγροτεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε 122 εις βάθος συνεντεύξεις σε όλη τη χώρα, για να κατανοήσει καλύτερα τι σημαίνουν η καινοτομία και η τεχνολογία για τους αγρότες. Σύμφωνα με το 73% των συμμετεχόντων, η υιοθέτηση της τεχνολογίας είναι η σημαντικότερη αλλαγή στις γεωργικές πρακτικές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι αγρότες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν «πρακτικές λύσεις που κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο αποδοτικές και διαχειρίσιμες». Οι μεγαλύτερες προτεραιότητες είναι:

  • Η αύξηση της παραγωγικότητας.
  • Η εξοικονόμηση χρόνου.
  • Η μείωση του φόρτου εργασίας.

Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας είναι επίσης κρίσιμη, καθώς οι αγρότες αναζητούν εργαλεία που προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη, χωρίς περιττό οικονομικό ρίσκο. Επίσης, παρόλο που αναγνωρίζονται τα περιβαλλοντικά οφέλη (όπως η μείωση εκπομπών άνθρακα), αυτά συχνά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, σε σχέση με πιο άμεσες λειτουργικές ανάγκες.

Δεκτικοί απέναντι στην τεχνολογία

Περίπου το 42% των αγροτών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι «μέτρια θετικοί» απέναντι στην καινοτομία. Είναι, δηλαδή, ανοιχτοί στη χρήση νέων τεχνολογιών, αλλά θέλουν να δουν σαφή οφέλη πριν τις εφαρμόσουν. Σε ποσοστό 30% είναι «προοδευτικοί», αναζητούν ενεργά και υιοθετούν νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας. Αν και η στάση των αγροτών απέναντι στην τεχνολογία είναι «ευχάριστα ανοιχτόμυαλη», η έκθεση επισημαίνει ότι χρειάζεται πρακτική προσέγγιση για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης. Οι καινοτομίες που κεντρίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι:

  • Η αυτοματοποίηση και η ρομποτική.
  • Οι νέες ποικιλίες καλλιεργειών.
  • Τα συστήματα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.

Ωστόσο, το κόστος παραμένει κρίσιμος παράγοντας. Οι αγρότες επιζητούν προσιτές, επεκτάσιμες λύσεις με απτά οφέλη που δεν διαταράσσουν τις καθιερωμένες πρακτικές.Άλλα σημαντικά εμπόδια περιλαμβάνουν:

  • Ανησυχίες για την ασφάλεια δεδομένων.
  • Έλλειψη εκπαίδευσης.
  • Προβλήματα όπως η κακή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Χρηματοδότηση 45 εκατ. λιρών

Η έκθεση δημοσιεύθηκε παράλληλα με την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για επένδυση 45 εκατ. λιρών σε τεχνολογίες αιχμής, με στόχο την αύξηση των κερδών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Τρία ειδικά ταμεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων & Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) θα υποστηρίξουν πολλαπλά ερευνητικά έργα, τόσο για αρχική καινοτομία όσο και για δοκιμές σε αγροκτήματα. Οι καινοτομίες περιλαμβάνουν:

  • Ρομπότ για συγκομιδή φρούτων.
  • Αισθητήρες υγείας για αγελάδες και πρόβατα.
  • Μεταβλητά συστήματα άρδευσης για βέλτιστη χρήση νερού.