Ιωάννης Ντούμος, Δήμαρχος Κατερίνης: «Σταθερή στρατηγική, με έμφαση στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων»

Βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής Κατερίνης η τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής
16/07/2025
9' διάβασμα
ioannis-ntoumos-dimarchos-katerinis-statheri-stratigiki-me-emfasi-sti-viosimi-astiki-anaptyxi-kai-tin-axiopoiisi-chrimatodotikon-ergaleion-357816

Με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η Δημοτική Αρχή Κατερίνης προχωρά σε μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, επισημαίνει τις προτεραιότητες για την τρέχουσα περίοδο, παρουσιάζοντας τις βασικές δράσεις που έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, καθώς και τις πρωτοβουλίες της σημερινής διοίκησης για την αναβάθμιση δημόσιων χώρων και υποδομών, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την τουριστική προβολή της περιοχής. Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις διαχρονικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση –όπως είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η γραφειοκρατία–, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση των δήμων, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών.

Ποια είναι τα έργα που έχετε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών;

Με βάση τον προγραμματισμό μας, ακολουθείται μια σταθερή στρατηγική με έμφαση στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και τη διεθνή δικτύωση του δήμου. Το πλάνο μας για το 2025, η υλοποίηση του οποίου αναμφισβήτητα αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, διαρθρώνεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Πρώτος άξονας: Έργα

  • Ολοκλήρωση των έργων που καρκινοβατούσαν επί σειρά ετών, όπως: Έναρξη εργασιών για την προστασία των διαβρούμενων ακτών, την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και τις ανακαινίσεις των σχολείων, τις αναπλάσεις της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της Πλατείας Ελευθερίας και του Κεντρικού Πεζόδρομου με ταυτόχρονη παρακολούθηση και διασφάλιση χρονοδιαγραμμάτων.
  • Παράλληλα, γίνεται εντοπισμός νέων προσκλήσεων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης για παρεμβάσεις σε αστική κινητικότητα, ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου, ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων και αναβάθμιση σχολικών υποδομών.
  • Προώθηση μελετών ωρίμανσης για έργα που μπορούν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα 2021-2027.

Δεύτερος άξονας: Εμβάθυνση της κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής

  • Ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής, Δημιουργικής Απασχόλησης και ΚΑΠΗ, με αιτήσεις χρηματοδότησης για υποδομές, εξοπλισμό και νέο προσωπικό.
  • Διαμόρφωση σύγχρονων λύσεων με βάση τις καλές πρακτικές από διεθνή δίκτυα που συμμετέχει ο δήμος μας και αναζήτηση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων, με αξιοποίηση της εμπειρίας από τα ευρωπαϊκά δίκτυα και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Τρίτος άξονας: Ψηφιακός – οργανωτικός μετασχηματισμός

  • Ολοκλήρωση και εφαρμογή ενός σύγχρονου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), ώστε να ενισχυθεί η λειτουργικότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών.
  • Ψηφιοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών προς τον πολίτη με την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ, που παραλίγο να χαθούν από αμέλειες της προηγούμενης διοίκησης.
  • Εκπαίδευση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ και ευρωπαϊκά εργαλεία.

Τέταρτος άξονας: Ενίσχυση εξωστρέφειας και στρατηγικής συνεργασιών

Ενεργή συμμετοχή στα θεματικά δίκτυα NEB και ICLEI, με στόχο τη διεκδίκηση ρόλου-pilot σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για πράσινες δημόσιες συμβάσεις, κοινωνική καινοτομία ή ανθεκτικότητα στις κλιματικές αλλαγές.

Ο Δήμος Κατερίνης αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την περαιτέρω τουριστική ανάδειξη;

Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η εκπροσώπηση σε διεθνείς εκθέσεις, όπως π.χ. η ITB Berlin, ενισχύουν τη θέση του Δήμου Κατερίνης ως σύγχρονου και πολυθεματικού προορισμού, με έμφαση στη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις βιωματικές εμπειρίες.

Παράλληλα, στόχος μας είναι να επικαιροποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε την εικόνα που έχει ο επισκέπτης για την Κατερίνη και συνολικά για τον δήμο μας. Στην εποχή της ψηφιοποίησης και της digital εικόνας, οφείλουμε να ακολουθήσουμε την τάση της εποχής, όχι για να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι ο δήμος μας, αλλά για να κάνουμε ακόμη πιο δελεαστικό τον προορισμό μας.

Ένας προορισμός που διαθέτει προσβάσιμες παραλίες για όλους, καθαρό παραλιακό μέτωπο, υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών που προσφέρονται οργανωμένα, αλλά και δεκάδες χιλιόμετρα ελεύθερων ακτών. Με δράσεις εξωστρέφειας, ενισχύουμε τον τουρισμό και στην ορεινή Κατερίνη π.χ. στο Ελατοχώρι και σε όλα τα χωριά των Πιερίων, ώστε να καταστούν προορισμός σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Η εποικοδομητική και στενή συνεργασία μας με τον ΕΟΤ, καθώς και με εθνικούς και τοπικούς τουριστικούς φορείς, είναι καθοριστικής σημασίας για τη χάραξη κοινών δράσεων και την προώθηση της Κατερίνης σε ελληνικά και διεθνή μέσα. Οι επαφές με πόλεις της διασποράς, με τις αδελφοποιημένες πόλεις, καθώς και οι ενέργειες για την προβολή μέσω των ιστοσελίδων του ΕΟΤ και των επίσημων hashtags ενισχύουν καθημερινά την τουριστική ταυτότητα του brand «Visit Katerini».

Τέλος, το «Πάρκο των Χρωμάτων» του Δήμου Κατερίνης, που επανήλθε δυναμικά τη φετινή χρονιά, χαρίζοντας 25 ημέρες γεμάτες συγκινήσεις και αμέτρητες χαρούμενες στιγμές σε 150.000 επισκέπτες από την Πιερία και όμορους νομούς, ενισχύει την τουριστική κίνηση της εορταστικής περιόδου. Η επιτυχία του επιβεβαιώθηκε με τη βράβευσή του με «Silver Award» στα Tourism Awards στην κατηγορία των Θεματικών Πάρκων.

Με βάση την εμπειρία της φετινής χρονιάς, ήδη είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την επόμενη διοργάνωση, με στόχο έναν ακόμη πιο εντυπωσιακό και οργανωμένο θεματικό χώρο, που θα καθιερώσει την Κατερίνη ως χριστουγεννιάτικο προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα;

Ο πρωτογενής τομέας συνιστά βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και, στις περισσότερες κοινότητες του Δήμου Κατερίνης, αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, επιδιώκουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο, παρέχοντας τη μέγιστη δυνατή υλοποίηση έργων που άπτονται του αγροτικού ενδιαφέροντος.

Ήδη, κατά τον πρώτο χρόνο ανάληψης των καθηκόντων μας, ολοκληρώσαμε το 80% του φυσικού αντικειμένου και το 50% του οικονομικού αντικειμένου του έργου, με τίτλο «Βελτίωση οδικών υποδομών αγροτικής οδοποιίας Δήμου Κατερίνης» από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Παράλληλα, υλοποιήσαμε προγραμματική σύμβαση από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την εκτέλεση του έργου «Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Κατερίνης», ενώ κατασκευάζουμε νέες αρδευτικές γεωτρήσεις σε κοινότητες του δήμου μας.

Στο πεδίο της αγροτικής οδοποιίας κατά τη διάρκεια του 2024, οι υπηρεσίες μας υλοποίησαν πάνω από 170 παρεμβάσεις σε αγροτικούς δρόμους, σε κοινότητες σε όλη την επικράτεια του δήμου μας. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν διαμορφώσεις, επιχωματώσεις, χαλικοστρώσεις και αποκαταστάσεις προσβάσεων, εξυπηρετώντας δεκάδες κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την τεχνική μας υπηρεσία, πραγματοποιήσαμε πάνω από 90 αποκαταστάσεις βλαβών άρδευσης σε 25 κοινότητες, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των αρδευτικών δικτύων.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι;

Η χρόνια υποχρηματοδότηση των δήμων, η αλληλοεπικάλυψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ των διάφορων επιπέδων διοίκησης, που συχνά οδηγεί σε αδιέξοδα, και η σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε ορισμένους τομείς, που δυσχεραίνει την αποτελεσματική λειτουργία μας.

Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να παραμένουν άλυτα, αν θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Το καίριο ερώτημα, συνεπώς, είναι αν θα μας δοθούν οι απαραίτητοι πόροι και τα κατάλληλα εργαλεία για να διοικήσουμε αποτελεσματικά τους δήμους μας.

Η αυτοδιοίκηση σήμερα, με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα, δεν μπορεί να προχωρήσει. Είναι απαραίτητο να επανέλθουμε στα προ μνημονίων επίπεδα χρηματοδότησης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει πλεονάσματα και ορθά επιστρέφει ένα μέρος αυτών στην κοινωνία. Αντί, όμως, να λαμβάνουμε ελάχιστες δόσεις ΚΑΠ, πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή επιστροφή σε μια πιο βιώσιμη οικονομική κατάσταση για τους δήμους.