Ιούλιος, ο μήνας των γιορτών στον κάμπο και στα βουνά της Θεσσαλίας

Διανύουμε τον πιο καυτό μήνα του χρόνου, αλλά και τον μήνα στον οποίο η παράδοση και η αναβίωση των εθίμων έχει την τιμητική της, συνδυαστικά με πιο εναλλακτικές δράσεις, καθώς πληθαίνουν αυτοί που αξιοποιούν τις καλοκαιρινές άδειές τους για να βρεθούν κοντά στη φύση, με δράση και αύξηση της αδρεναλίνης.

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που αναβιώνουν παραδοσιακές γιορτές, οι οποίες αποτελούν θεσμό στην ύπαιθρο και στα χωριά, όπου οι παιδικές φωνές σπάνε τη μονοτονία που συνήθως κυριαρχεί στις ζωές των ηλικιωμένων κατοίκων, τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Είναι ο μήνας που γιορτάζουν ο Προφήτης Ηλίας, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Παντελεήμονας και φυσικά πολλά ξωκλήσια και ορεινά μοναστήρια, με τους πολιτιστικούς συλλόγους των θεσσαλικών χωριών να φροντίζουν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις να συνοδεύονται και από εορταστικά πανηγύρια στην ύπαιθρο.

Είναι, τέλος, ο μήνας που ξεπηδούν και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς αρκετοί συμμετέχουν σε αθλητικά δρώμενα στα βουνά και στα… άγρια λαγκάδια.

Παραδοσιακά

✱ «Βούλιαξε» από βλάχους το Μέτσοβο το σαββατοκύριακο, στο 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Το Αντάμωμα φιλοξενήθηκε φέτος στα Ιωάννινα και στο Μέτσοβο και ήταν αφιερωμένο στη μουσική και τους χορούς των Βλάχων.

✱ Η «καρδιά» της Ανατολικής Ρωμυλίας «χτύπησε» στη Λάρισα το περασμένο σαββατοκύριακο, όπου περισσότεροι από 800 χορευτές και 2.000 μέλη Συλλόγων από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα έδωσαν το «παρών» στο 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών που είχε ως σκοπό τη διάσωση και διάδοση της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωμιοσύνης, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βόρειας Θράκης και την ενεργό συμμετοχή της νέας γενιάς των απογόνων προσφύγων.

✱ Ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης διοργανώνει και φέτος για 17η χρονιά τη Γιορτή Πίτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουλίου, στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Τσαριτσάνης.

✱ Σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου και αύριο Σάββατο 15 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Φεστιβάλ Σκόρδου στον Πλατύκαμπο, που διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ.

✱ Παρουσία πλήθους κόσμου που παρευρέθηκε στην όμορφη τοποθεσία του Αγίου Μόδεστου στο Λιβάδι Ελασσόνας, τιμήθηκε και φέτος η κτηνοτροφική γιορτή, με πανηγυρική θεία λειτουργία, παραδοσιακές εκδηλώσεις, μουσική και ντόπια εδέσματα.

✱ Ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Ευυδρίου Φαρσάλων διοργάνωσε τη 13η Γιορτή Σταριού, με αναπαράσταση του θερισμού, φαγητό με παραδοσιακό πλιγούρι με πρόβειο και γλέντι μέχρι πρωίας.

✱ Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού Φαρσάλων διοργάνωσε τη 17η Γιορτή Πίτας, στην πλατεία του χωριού, με παραδοσιακές πίτες που έφτιαξαν οι γυναίκες του χωριού και την εμφάνιση χορευτικών τμημάτων παραδοσιακών χορών.