Τον Ιούνιο οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το μακροπρόθεσμο όραμα της ευρωπαϊκής υπαίθρου

Αποδοκιμασία του κόσμου για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί

Το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κομισιόν το σχέδιο που θα αποτυπώνει το μακροπρόθεσμο όραμα της ΕΕ για την ύπαιθρο έως το 2040. Την είδηση επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής εβδομάδας για το μέλλον της ευρωπαϊκής υπαίθρου που οργάνωσε διαδικτυακά το Ευρωπαϊκό δίκτυο για την αγροτική ανάπτυξη (ENRD) από τις 22 έως τις 26 Μαρτίου. Σαφές ήταν το μήνυμα που έστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι «το μέλλον της ευρωπαϊκής υπαίθρου μπορεί να διαμορφωθεί μόνο τοπικά».

Την εβδομάδα εκείνη παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την ευρωπαϊκή ύπαιθρο, μία γεύση για τα οποία είχαμε πάρει ήδη λίγες ημέρες νωρίτερα. Να θυμίσουμε ότι η έλλειψη βασικών υποδομών, κυρίως η απουσία επαρκούς συγκοινωνιακού δικτύου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι της υπαίθρου.

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως είναι το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία». Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι, μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θορυβημένος από το 70% που πιστεύει ότι «οι ανάγκες των αγροτικών περιοχών δεν αντικατοπτρίζονται καλά στις πολιτικές μας».

 

Σχέδια Ανάκαμψης

Οι εδαφικές ανισότητες, η γήρανση του πληθυσμού, η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποδομές συνθέτουν τα τρία βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή ύπαιθρο σήμερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα. «Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή γεωργία απαιτεί πρώτα απ’ όλα στήριξη για την αγροοικολογία, την ενίσχυση των μικρών αλυσίδων εφοδιασμού, την καλή μεταχείριση των ζώων, την καινοτομία και την ενίσχυση των γεωργικών υπηρεσιών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πολωνός επίτροπος.

Υπενθύμισε, δε, ότι υπάρχει σαφής οδηγία από την πλευρά της Κομισιόν προς όλα τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες που έχει η ύπαιθρος και οι άνθρωποί της, ώστε να αποτυπώσουν ουσιαστικές λύσεις στα εθνικά τους Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σαφής είναι εξάλλου και η θέση της Επιτροπής των Περιφερειών, που επιμένει να υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή ύπαιθρος δεν πρέπει να μείνει έξω από τα σχέδια οικοδόμησης για μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη μετά την πανδημία.