ΗΠΑ: Ο κλάδος του κρέατος ανακάμπτει… μαζί με την κλιματική επιβάρυνση

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τροφίμων μετατράπηκαν σε επικίνδυνες εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα άφθονα τέτοια «λουκέτα» σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις λιανικής και εστίασης, οι οποίες αγωνίστηκαν σκληρά για να διαχειριστούν τις ελλείψεις προϊόντων. Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι που δεν μπορούσαν να διαθέσουν την παραγωγή τους εξωθούνταν στο να θανατώσουν τμήμα του ζωικού τους κεφαλαίου. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) εκτιμά ότι η παραγωγή βόειου και χοιρινού κρέατος μειώθηκε κατά 20% και 10% αντίστοιχα τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όπως σχολιάζεται σε άρθρο του περιοδικού Time, το μεγαλύτερο κλιματικό όφελος από την επιβράδυνση της αγροτικής βιομηχανίας είναι η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τα ζώα και υποξειδίου του αζώτου από τη διαχείριση της γης με λιπάσματα. Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω με τις εκπομπές των μονάδων επεξεργασίας τροφίμων, διαπιστώνουμε ότι περίπου το 10% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ προέρχονται από την αγροτική βιομηχανία.

Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος του κρέατος έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αποδεικνύοντας ότι τα κλιματικά οφέλη είναι πρόσκαιρα. Πριν από μερικές εβδομάδες, το USDA προέβλεψε ότι η παραγωγή κόκκινου κρέατος και πουλερικών όχι απλά θα ανακάμψει από την πτώση, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται για να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ήτοι 48,5 εκατ. τόνους (107 billion lb.) το 2021.

Για την ενίσχυση της παραγωγής, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι μεταποιητές επιστρατεύουν εντατικές τεχνικές που αποδίδουν περισσότερα για κάθε ζώο. Αυτές περιλαμβάνουν αμφιλεγόμενες πρακτικές πάχυνσης, συνωστισμού των ζώων σε περιορισμένους χώρους και απάνθρωπες σφαγές. Τελικά, οι συνολικές εκπομπές των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εν μέρει εξαιτίας των μεγαλύτερων σε όγκο ζώων, τα οποία καταναλώνουν περισσότερη τροφή. Στην περίπτωση των βοοειδών και των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, αυτό σημαίνει περισσότερες εκπομπές αερίων μεθανίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα κεφαλαιώδες κομμάτι των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να επαφίεται στην καλή θέληση των μεγάλων βιομηχανιών κρέατος. Είναι στο χέρι τους, λοιπόν, να επιστρατεύσουν τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν την καλή υγεία των ζώων και να μειώσουν τις εκπομπές τους, ανακουφίζοντας παράλληλα τον πλανήτη.