ΗΠΑ: Ανατροπή στην κατανάλωση βιολογικού ελαιολάδου έναντι συμβατικού

Αυξήθηκαν κατά 7,2% οι πωλήσεις του βιολογικού προϊόντος.
11/07/2024
2' διάβασμα
ipa-anatropi-stin-katanalosi-viologikou-elaioladou-enanti-symvatikou-326195

Άνοδο των πωλήσεων βιολογικού ελαιολάδου, παρότι οι γενικότερες πωλήσεις εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υποχώρησαν, καταγράφουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής (NAOOA).

Οι πωλήσεις βιολογικού ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 7,2% σε όγκο σε διάστημα ενός έτους, καταλήγοντας στον Απρίλιο του 2024, με την πλειοψηφία (98%) του προϊόντος να αφορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αντίστροφα, οι συνολικές πωλήσεις εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υποχώρησαν κατά 2% την ίδια περίοδο.

Και την προηγούμενη περίοδο η άνοδος των βιολογικών πωλήσεων ήταν της τάξεως του 2,7%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καταγράφονταν σταθερές, υπενθυμίζει το Olive Oil Times. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ, το 2023, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου, μετά την Ιταλία, αφού η Ισπανία υποχώρησε κατά μία θέση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που αναδεικνύει το θέμα, και εκτός των αμερικανικών συνόρων, η βιομηχανία προβλέπει άνοδο των πωλήσεων βιολογικού ελαιολάδου στα 2,2 δισ. δολάρια το 2031 από τα 933 εκατ. δολάρια το 2021, ακολουθώντας ετήσια άνοδο της τάξεως του σχεδόν 9%.

«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εμπίπτει σε μία γενικότερη κατηγορία τροφίμων όπου οι πωλήσεις βιολογικών ξεπερνούν αυτές των συμβατικών σε όρους ανάπτυξης, με την κατανάλωση του βιολογικού ελαιολάδου να αυξάνεται ως μέρος μίας ευρύτερης τάσης», σχολιάζει ο Joseph R. Profaci, εκτελεστικός διευθυντής της NAOOA. Ο ίδιος, βέβαια, τονίζει ότι τα μεγέθη, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, θα πρέπει να προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε σε 3,4% σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ το 2023. Πιο εκπαιδευμένοι καταναλωτές στην περίπτωση του ελαιολάδου ίσως «δικαιολογούν» την τάση, αλλά και την ικανότητα για το επιπλέον αντίτιμο που μπορεί να έχει το βιολογικό ελαιόλαδο, όπως σχολιάζει.

Η συντριπτική πλειοψηφία του προϊόντος που καταναλώνεται εντός των ΗΠΑ (97%) αποτελείται από εισαγόμενο προϊόν, ωστόσο, και η εγχώρια παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου κερδίζει έδαφος στην περιοχή της Καλιφόρνια, όπου καλλιεργείται. Εγχώριοι παραγωγοί, αλλά και ελαιοτριβείς, ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με την ευρύτερη τάση που καταγράφει η χώρα, καθώς σε άλλους η ζήτηση για βιολογικό προϊόν αυξήθηκε, αλλά σε άλλους κατέγραψε μείωση.