ΗΠΑ: Οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για τη χρήση των δεδομένων και ζητούν χρηματική ανταμοιβή

Τα δεδομένα που συλλέγονται από την εφαρμογή τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους για την ιδιοκτησία, τη χρήση και την ανταλλαγή τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ πραγματοποίησε έρευνα για την κατανόηση της στάσης των κτηνοτρόφων σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων και την υιοθέτηση καινοτομιών που βασίζονται σε αυτά.

Οι ερωτηθέντες τόνισαν ότι τα ακατέργαστα δεδομένα που συλλέγονται στην κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση πρέπει να είναι ιδιοκτησία δική τους και ότι θα μπορούσαν να δοθούν χρηματικά κίνητρα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, τα οποία θα μπορούσαν να τους παρακινήσουν να συνεχίσουν ή να αυξήσουν την ανταλλαγή δεδομένων τους. Πιο αναλυτικά, αν και το 91% των συμμετεχόντων βρίσκει ωφέλιμη την κοινή χρήση δεδομένων, το 69% δεν είναι εξοικειωμένο με τα πρωτόκολλα και τα πρότυπα συλλογής αυτών. Επίσης, το 66% των αγροτών αισθάνεται ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από την εκμετάλλευσή τους δεν είναι ασφαλή.

Mε βάση τις απαντήσεις τους στην έρευνα, οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για την ιδιοκτησία, την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που συλλέγονται από την εφαρμογή τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Αν και το 58% των αγροτών μοιράζεται δεδομένα, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 19% αυτών θυμάται ότι έχει υπογράψει συμφωνία κοινής χρήσης δεδομένων. Το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται στην εκμετάλλευση ανήκουν μόνο στον κτηνοτρόφο και το 90% ότι οι εταιρείες πρέπει να πληρώνουν τους κτηνοτρόφους όταν βγάζουν χρήματα από τα δεδομένα τους. Συμπερασματικά, με βάση τις απαντήσεις τους, οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για την ιδιοκτησία, την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων.

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο

Η έρευνα κατέγραψε και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν περισσότερο οι κτηνοτρόφοι. Η τεχνολογία για την ανάλυση της σύνθεσης γάλακτος είχε το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) και ακολουθεί η έγκαιρη ανίχνευση των ασθενειών (56%).

Ωστόσο, οι τεχνολογίες που επιθυμούν να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι είναι τα συστήματα πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση των ζώων (56%) και τα αυτόματα συστήματα αρμέγματος (46%).

Οι τεχνολογίες με τη λιγότερη χρήση είναι οι αισθητήρες θερμοκρασίας και δραστηριότητας των ζώων (14%). Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, η καλύτερη κατανόηση αυτών των θεμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου.