Ήπειρος: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το δίκτυο των μονοπατιών στα Βόρεια Τζουμέρκα

Συνολικά, 18 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές, μήκους περίπου 41,4 χλμ., θα αποκτήσει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με την υλοποίηση του έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, ο δήμος προχώρησε σε άμεση αναπροσαρμογή της αρχικής μελέτης, με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια (ύψους 289.729,86 ευρώ), και προκήρυξε τον διαγωνισμό για την επιλογή του αναδόχου, με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση μέχρι το τέλος Μαΐου και να αρχίσει η εκτέλεση εργασιών από τις αρχές του καλοκαιριού.
Όπως αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωσή του, εδώ και αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της περιοχής, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων αναδεικνύει τις παλαιές πεζοπορικές διαδρομές, κυρίως κοντά στους οικισμούς, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής για περιπάτους, με σκοπό την αναψυχή, αλλά και τη γνωριμία με τόπους ειδικού ενδιαφέροντος, όπως φυσικά, ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα μνημεία, την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κ.ά.
Ανάδειξη ορεινών διαδρομών
Το έργο αναπτύσσεται σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ειδικότερα εκεί που υπάρχουν αξιόλογες διαδρομές, οι οποίες δεν έχουν έως σήμερα αναδειχθεί ή απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις και καλή πληροφόρηση στους επισκέπτες, ώστε μαζί με τις διαδρομές που έχουν αναδειχθεί, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών, ασφαλές για τους επισκέπτες, σε όλη την περιοχή του δήμου, το οποίο να συντηρείται και να ελέγχεται σε ετήσια βάση και να αποτελέσει έτσι μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης της ορεινής περιοχής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Αντικείμενο του έργου είναι η καλή πληροφόρηση των επισκεπτών για κάθε διαδρομή (μήκος μονοπατιού, μέση κατά μήκος κλίση, προορισμό αυτού, αξιοθέατα κ.ά.), τις δυνατότητες αναψυχής που προσφέρει, την καλή σήμανση κατά μήκος της πορείας κάθε διαδρομής, καθώς και η δημιουργία «διευκολύνσεων» αναψυχής», οι οποίες αναφέρονται στη βελτίωση της βατότητας των μονοπατιών, τη δημιουργία σε αυτά μικρών θέσεων ξεκούρασης ή θέας του τοπίου, με τη διαμόρφωση του χώρου, την κατασκευή πέτρινων ή ξύλινων κατασκευών, πλακοστρώσεων κ.λπ.
Στη μελέτη αναδεικνύονται διαδρομές, οι οποίες στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για να επισκεφθούν τα αστικά κέντρα, άλλους οικισμούς, τις γεωργικές τους δραστηριότητες, τους υδρόμυλους, τις εκκλησίες κ.λπ., καθώς και ορισμένες διαδρομές που προσεγγίζουν θέσεις εξαιρετικού φυσικού κάλλους, οι οποίες διανοίχθηκαν παλαιότερα, με προσπάθειες πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Όλες οι προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές κρίνονται ως απόλυτα ασφαλείς, καθώς καμία διαδρομή δεν διέρχεται από επικίνδυνα σημεία, ενώ στα ελάχιστα σημεία, που κάποια διαδρομή διέρχεται από ασβεστολιθικές σάρες ή από μικρά ρέματα, προτείνονται αντίστοιχα έργα για την ασφαλή διέλευση, όπως πεζογέφυρες, σκαλοπάτια και μικρά ξύλινα κιγκλιδώματα.
Τα προτεινόμενα έργα
Για τη βελτίωση της βατότητας και τη σήμανση των μονοπατιών και των άλλων πεζοπορικών διαδρομών προβλέπονται τα εξής:
- Εργασίες απομάκρυνσης ή κλάδευσης της θαμνώδους ή δενδρώδους βλάστησης και εργασίες εξομάλυνσης και διαπλάτυνσης του καταστρώματος των μονοπατιών.
- Σήμανση των διαδρομών με ξύλινες ή μεταλλικές ενημερωτικές πινακίδες (υποδοχής, ενημέρωσης, κατεύθυνσης ή αρίθμησης της διαδρομής) και επικουρικές βραχοσημάνσεις, όπου αυτό απαιτείται.
- Μικρά τεχνικά έργα κατά μήκος των πεζοπορικών διαδρομών που περιλαμβάνουν: Ξηρολιθοδομές στα πρανή των μονοπατιών, λιθόστρωτα, τοποθέτηση ξύλινων σκαλοπατιών σε σημεία του μονοπατιού με μεγάλη κλίση, μικρές ξύλινες γέφυρες για αντιμετώπιση προβλημάτων στη διάβαση ρεμάτων κ.λπ., πέτρινα καθιστικά, κιόσκια στις θέσεις θέας κ.ά.