Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις - Αντιρρήσεις εξέφρασαν για νέα χαράτσια εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης

Δεκτό επί της αρχής έγινε το δασικό νομοσχέδιο, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιφυλάξεις εξέφρασαν δια των εκπροσώπων τους, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων και το καταψήφισαν το ΚΚΕ  και  η Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα εκπρόσωποι δασολογικών φορέων και  η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου εξέφρασαν την άποψη ότι ακόμη κι αν προχωρήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λόγω των διατάξεων, για το θέμα της δασικής νομοθεσίας, ο νόμος κινδυνεύει στα δικαστήρια να βγει αντισυνταγματικός.

Για “φοροεισπρακτικό μέτρο” κατηγόρησε την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, που αντί να επιλύει προβλήματα δημιουργεί νέα. Διατυπώθηκαν σε έντονο ύφος  αντιρρήσεις κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο από τον ειδικό αγορητή της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, όσο και από βουλευτές του κόμματος ( Χρήστο Μπουκώρο, Γιώργο Στύλιο) ότι έρχονται ρυθμίσεις στις οποίες οι παραγωγοί και θα αναγκαστούν να πληρώσουν τέλη αντιρρήσεων αλλά και τέλη αλλαγής χρήσης και το ζήτημα δεν θα επιλυθεί. Αντιρρήσεις εκφράστηκαν και από πλευράς του Μάριου Γεωργιάδη, της Ένωσης Κεντρώων, για το ζήτημα της φωτοερμηνείας με χάρτες του 1945, τη στιγμή, που λόγω τεχνολογίας, είναι θολοί αλλά και την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να πληρώσει τίμημα, σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας. Ο κ.Σκρέκας σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξουν προβλήματα και με το γεγονός ότι κάποια απ΄ αυτά τα χωράφια έχουν αλλάξει χέρια. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε πως δεν τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο αλλά προχώρησε σε ρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι δασικές χάρτες. «Δεν θέλατε ποτέ η Ελλάδα να είναι σε τάξη, σε νομιμότητα. Τώρα λύνονται προβλήματα», είπε.

Αντιρρήσεις εκφράζονται μόνο για τη διαφορετική προσέγγιση στη φωτοερμηνεία,  είπε ο κ.Φάμελλος και σημείωσε πως υπήρξε παρερμηνεία, αφού δεν χρειάζεται παντού και σε όλες τις περιπτώσεις, οι αγρότες να καταθέσουν  τέλη αντιρρήσεων. Σημείωσε πως υπάρχει συνεννόηση με τον αγροτικό κόσμο, τόνισε πως το 95% των προτάσεων φορέων, έχουν εισαχθεί στη νομοθέτηση και άφησε να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις, από θέματα που έθεσαν εκπρόσωποι φορέων αλλά και βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.  

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «στείρα αντιπολίτευση», υποστήριξε πως δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το ΟΣΔΕ, καθώς αφορά στο 35% των εκτάσεων και σημείωσε πως επιτρέπονται εγκαταστάσεις για γεωργία – κτηνοτροφία. Υποστήριξε πως εισάγονται οι ένορκες βεβαιώσεις,  μαζί με άλλα στοιχεία (ΕΝΦΙΑ, Ε9 κ.ά) και ο νόμος δεν είναι σε καμία περίπτωση δασοκτόνος αλλά προστατεύει το δασικό περιβάλλον. Διευκρίνισε πάντως πως δεν απαιτείται μελέτη, αν πρόκειται για καταγεγραμμένα κτήματα στο ΟΣΔΕ αλλά δεν προβλέπεται η δυνατότητα κυριότητας σε όλα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε πως θα υπάρξει περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο είναι πολύ μικρότερο, απ΄αυτό που είχε προσδιορίσει  η ΝΔ, και μάλιστα σε 100 δόσεις και στο εξής τακτοποιούνται οριστικά οι αγρότες. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά πεδινές γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς εξαιρούνται. Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει τι συμβαίνει με τους δασωμένους αγρούς, που έχουν αγρότες, που δεν επιδοτούνται, γιατί δεν έχουν επιλέξιμες εκτάσεις είτε γιατί έχουν καλλιέργειες/εκτροφές, που είναι μη επιδοτούμενες (π.χ. χοιροτρόφους). 

Το νομοσχέδιο εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.