IPES-Food: «Η COP27 προώθησε τα συμφέροντα της αγροβιομηχανίας εις βάρος των αγροτών μικρής κλίμακας»

Η 27η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27), η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ήταν πλούσια σε δρώμενα για το κλίμα και την αγροδιατροφή.

Περισσότερες από 200 εκδηλώσεις και τουλάχιστον τέσσερα περίπτερα ήταν αφιερωμένα στον ρόλο των τροφίμων και της γεωργίας στην κλιματική κρίση, ενώ μία ολόκληρη θεματική ημέρα ήταν επικεντρωμένη στον αγροτικό τομέα και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων IPES-Food, οι πρωτοβουλίες που προκύπτουν από τις συνομιλίες για το κλίμα στερούνται κρίσιμης μέριμνας για την υποστήριξη των αγροτών μικρής κλίμακας.

«Οι αγρότες μικρής κλίμακας έχουν συντελέσει ελάχιστα στην κλιματική κρίση, ωστόσο οι ανάγκες τους και οι λύσεις που μπορούν να προσφέρουν παραγκωνίζονται», δήλωσε η Lim Li Ching, ερευνήτρια και μέλος της IPES-Food. Η κοινή εργασία για τη γεωργία «Koronivia» (KJWA), η οποία εγκρίθηκε το 2017 ως το πρώτο επίσημο θέμα της ημερήσιας διάταξης της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία επικεντρώνεται στα τρόφιμα και στη γεωργία, ολοκληρώθηκε εντός COP27 με την έναρξη ενός νέου, τετραετούς προγράμματος υλοποίησης.

Ωστόσο, η Συμφωνία της «Koronivia» εστιάζει στις εκπομπές από τη γεωργία βιομηχανικής κλίμακας, χωρίς να ασχολείται με τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με την IPES-Food. «Ευρύτερα ζητήματα, όπως η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων, η διατροφή, οι υγιεινές βιώσιμες δίαιτες και οι ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού θα συνεχίσουν να μένουν εκτός της συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμα και να μη χρηματοδοτούνται», τονίζει
η διεθνής ομάδα.

Οι αγρότες μικρής κλίμακας παράγουν το 1/3 των τροφίμων παγκοσμίως και συχνά βρίσκονται στις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, με τους εκπροσώπους των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων να παρακολουθούν σε προσελεύσεις ρεκόρ τις συζητήσεις για την COP27, το IPES-Food σημειώνει ότι η φωνή των αγροτών μικρής κλίμακας έμεινε στο περιθώριο, παρά τον αγώνα τους να ακουστούν.

Οι αγρότες πρότειναν λύσεις, όπως η αγροοικολογία, για τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης, τη διατήρηση των αποδόσεων, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα. Σύμφωνα όμως με την IPES-Food, η αγροοικολογία δεν αναγνωρίστηκε ευρέως από την COP27 ως μια πιθανή λύση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. «Οι αγρότες μικρής κλίμακας ζήτησαν υποστήριξη και κλιματική χρηματοδότηση για ποικίλα και ανθεκτικά αγροοικολογικά συστήματα τροφίμων που θα τους βοηθήσουν ναν προσαρμοστούν στις πλημμύρες και στις ξηρασίες που αντιμετωπίζουν, ωστόσο εγκαταλείπουν την COP27 με ελάχιστα κεκτημένα», λέει ο Million Belay, συντονιστής της Συµµαχίας για την Επισιτιστική Κυριαρχία στην Αφρική (AFSA) και μέλος της διεθνούς ομάδας.

Η Li Ching προσθέτει ότι η COP27 όχι μόνο απέτυχε να αναγνωρίσει τον ρόλο των αγροτών μικρής κλίμακας και να τους υποστηρίξει, αλλά απεναντίας ενίσχυσε τα βλαβερά υπάρχοντα αγροτικά συστήματα. «Παρά τα πράσινα «τσιτάτα», η COP27 ήταν η πλατφόρμα για μια σειρά από πρωτοβουλίες που πολύ απλά παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και το βιομηχανικό μοντέλο της γεωργίας μεγάλης κλίμακας που τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή».