Ζητείται επειγόντως αντίδοτο για τις ανοιχτές πληγές της κλιματικής κρίσης

23/06/2024
3' διάβασμα
ziteitai-epeigontos-antidoto-gia-tis-anoichtes-pliges-tis-klimatikis-krisis-312283

Έντονο αποτύπωμα σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παραγωγής άφησε το χοντρό χαλάζι που έπληξε με σφοδρότητα χωριά του Βόρειου Έβρου πριν από περίπου μία εβδομάδα. Στην Ορεστιάδα, η χαλαζόπτωση προκάλεσε έως και ολοκληρωτική καταστροφή στο βαμβάκι, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους Θρακιώτες παραγωγούς. Επιπλέον, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση των αλωνιών στα σιτηρά, ενώ στα κηπευτικά, που βρίσκονται και εκείνα σε κομβική φάση, οι αγρότες πλέον δεν γνωρίζουν καν αν θα έχουν παραγωγή.

Τη στιγμή που το περιοδεύον κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προσπαθεί να διαμορφώσει ξεκάθαρη εικόνα ως προς το μέγεθος και την έκταση των καταστροφών, ο αναπληρωτής προϊστάμενός του στο υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης, Βασίλης Πλουμίδης, εξηγεί ότι στο βαμβάκι είναι αδύνατο να γίνει επανασπορά αυτήν τη χρονική περίοδο.

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, που, σαν να μην έφταναν τα πλημμυρισμένα χωράφια από τις περσινές θεομηνίες Daniel και Elias, τώρα αντιμετωπίζουν ακόμη μία αβεβαιότητα: Εάν συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούν, τα μαραμένα φυτά θα δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα στην παραγωγή.

Με σημεία αναφοράς το ρεπορτάζ της «ΥΧ» σε Θεσσαλία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, η εφημερίδα μας αναδεικνύει μια σειρά από απειλές που εντείνει η κλιματική αλλαγή και πλέον καθίσταται εμφανές ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίρνουμε ελαφρά τη καρδία.

Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι αναφορές του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, κατά τη διάρκεια της προ ημερών τελετής παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας βρίσκεται σε ένα καθοριστικό σημείο καμπής, όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την κλιματική κρίση, συγκυρία εντός της οποίας θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες πρωτοβουλίες, ώστε να μην «κολλήσουν» οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ανακούφιση των Ελλήνων αγροτών.

Ούτε, φυσικά, μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη στοχευμένη κίνησή της να τοποθετήσει στο τιμόνι του ΥΠΑΑΤ δύο Θεσσαλούς βουλευτές (σ.σ. ο νέος υπουργός, κ. Τσιάρας –βουλευτής Καρδίτσας–, και ο νέος υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας – βουλευτής Λάρισας), θέλει να διατρανώσει ότι δίνει έμφαση στην πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία και στοχεύει στην ανασυγκρότηση του κάμπου, ο οποίος ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από την επέλαση των Daniel και Elias. Αποστολή, στην οποία, μέχρι στιγμής, έχει αποτύχει.

Μένει, λοιπόν, να δούμε αν αυτή η κίνηση έχει αποκλειστικά επικοινωνιακή στόχευση, ή θα μεταφραστεί σε ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό έργο και διαβούλευση με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου για την πρόληψη των δεινών και την αποτελεσματική θωράκιση των παραγωγών μας από τα επιδεινούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.