IPM Decisions: Με νέες προσθήκες η πλατφόρμα για την αντιμετώπιση εχθρών σε σιτάρι, μήλα και κηπευτικά

Τη δημιουργία και τη διάθεση στους ενδιαφερόμενους συμβούλους και αγρότες μιας πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που συγκεντρώνει πρακτικές για την ολοκληρωμένη διαχείριση ασθενειών και εχθρών των καλλιεργειών, προβλέπει το έργο IPM Decisions.

Στόχος του, μέσω της συγκέντρωσης καλών πρακτικών, της ανταλλαγής γνώσης, αλλά και της δοκιμής των διαθέσιμων τεχνολογιών, να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα να αντιμετωπίσει βασικές προκλήσεις. Στο IPM Decisions, κεντρικό ρόλο παίζουν τα συστήματα λήψης αποφάσεων (DSS), τα οποία ο παραγωγός και ο σύμβουλος μπορεί να τα επιλέξει μέσα από πολυάριθμες επιλογές. Το έργο ξεκίνησε το 2020 και έχει ορίζοντα υλοποίησης τα πέντε έτη. To IPM Decisions συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Horizon 2020.

Πρόσφατα, η πλατφόρμα εμπλουτίστηκε με χρήσιμο περιεχόμενο που αφορά νέα μοντέλα αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών, ενώ στο μέλλον θα προστεθούν και επιπλέον συστήματα DSS.

Τι περιλαμβάνει και πώς  λειτουργεί η πλατφόρμα

Η Ιωάννα Καλύβα, επικεφαλής συγχρηματοδοτούμενων έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και εταίρος του έργου, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Η πλατφόρμα αποτελεί μια υπηρεσία για μερικά από τα πιο σημαντικά παράσιτα, ζιζάνια και ασθένειες που προσβάλλουν πληθώρα καλλιεργειών σε όλη την Ευρώπη. Η υιοθέτηση νέων πρακτικών για τη διαχείριση εχθρών, ζιζανίων και ασθενειών μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση για τους αγρότες και τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και τη διευκόλυνση της παρακολούθησης και της διαχείρισης των παρασίτων, αναπτύχθηκε η πλατφόρμα (www.platform.ipmdecisions.net), σε συνεργασία με 27 εταίρους από 12 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου IPM Decisions».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Πυργιώτης, senior project manager της NEUROPUBLIC, η οποία ενσωμάτωσε το σύστημα DSS του gaiasense στην πλατφόρμα του IPM Decisions, συμπλήρωσε: «Τον Απρίλιο, η πλατφόρμα εμπλουτίστηκε με περισσότερα συστήματα λήψης αποφάσεων (DSS), τα οποία αφορούν επιπλέον εχθρούς και ασθένειες, καθώς και καλλιέργειες. Πλέον διαθέτει 26 ενσωματωμένα DSS και ακόμα 17, τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω συνδέσμου ανακατεύθυνσης προς την ιστοσελίδα των παρόχων. Ένα από τα διαθέσιμα συστήματα λήψης αποφάσεων είναι και το gaiasense».

Μέσω του μενού της πλατφόρμας, ένας παραγωγός ή ένας γεωπόνος μπορεί να καταχωρίσει δεδομένα της εκμετάλλευσης και, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, να καταλήξει στην προτεινόμενη τεχνολογική λύση συστήματος DSS που βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες του. Θετικό στοιχείο είναι ότι μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών γλώσσας είναι και τα ελληνικά.

O συντονιστής του έργου, Δρ. Neil Paveley, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Έχουμε αναπτύξει μια εύχρηστη πλατφόρμα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να βρουν και να χρησιμοποιήσουν τα DSS της επιλογής τους για να αξιολογήσουν τους κινδύνους από τους εχθρούς (ζιζάνια, παράσιτα) στο αγρόκτημά τους. Η πλατφόρμα παρέχει πληροφορίες για να βοηθήσει τους χρήστες να επιλέξουν τα κατάλληλα DSS που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες τους. Σημειώνεται, τέλος, ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να προστεθούν περισσότερα DSS».

Τα τρία βήματα για τη χρήση της πλατφόρμας

Συνοπτικά, τα βήματα που ακολουθεί ο ενδιαφερόμενος για να αξιοποιήσει τη διαδικτυακή πλατφόρμα είναι τα εξής:

✱ Εγγραφή στην πλατφόρμα IPM Decisions: Ο χρήστης κάνει κλικ στο πράσινο πλαίσιο, στην πράσινη ένδειξη «Εγγραφή».

✱ Δημιουργία περιοχής εκμετάλλευσης. Αυτό είναι απαραίτητο πριν μπορέσει να δει τις λειτουργίες της πλατφόρμας και να χρησιμοποιήσει τις διαθέσιμες επιλογές για τη διαχείριση της εκμετάλλευσης.

✱ Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν οδηγίες για τη δημιουργία μιας περιοχής εκμετάλλευσης στον οδηγό γρήγορης εκκίνησης και στα σχετικά βίντεο οδηγιών.

Ισχυρή η ελληνική εκπροσώπηση

Εκτός από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και τη NEUROPUBLIC, στο έργο συμμετέχει και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του Δρος Ηλία Τραυλού. Το ΓΠΑ είναι ένας από τους βασικούς εταίρους στο έργο.

Πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους αγρότες και συμβούλους, η πλατφόρμα του IPM Decisions στοχεύει να υποστηρίξει να αποτελέσει πολύτιμη δεξαμενή πληροφοριών για ερευνητές και υπευθύνους δημιουργίας συστημάτων λήψης αποφάσεων.

Στον πίνακα που παρατίθεται αναφέρονται ενδεικτικά οι εχθροί και οι ασθένειες καλλιεργειών για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα DSS στην πλατφόρμα του IPM Decisions.

Παράσιτο

Καλλιέργειες

Σκόρος λάχανου

Λάχανο

Μύγα λάχανου

Λάχανο

Σεπτόρια

Χειμερινό σιτάρι, σιτάρι

Μύγα καρότου

Καρότο

Κοφτοσκούληκα (αγροτίδα)

Μαρούλι, παντζάρια, πατάτα, λάχανο, καρότο, παστινάκι, κρεμμύδι, κιχώριο, σπαράγγια, σέλινο, ντομάτα, φράουλα

Μικρή μύγα ανθών πορτοκαλιάς

Σιτάρι, ανοιξιάτικο σιτάρι, ανοιξιάτικη σίκαλη, χειμερινή σίκαλη, ανοιξιάτικο κριθάρι, χειμερινό κριθάρι, ανοιξιάτικη βρώμη, χειμερινή βρώμη, ανοιξιάτικο τριτικάλε, χειμερινό τριτικάλε

Σκαθάρι γύρης

Ελαιοκράμβη

Μικρή μύγα

Σιτάρι, ανοιξιάτικο σιτάρι, ανοιξιάτικη σίκαλη, ανοιξιάτικο κριθάρι, χειμερινό χριθάρι, ανοιξιάτικη βρώμη, ανοιξιάτικο τριτικάλε

Σκόρος αχλαδιού

Μήλο, αχλάδι

Κίτρινος νανισμός του κριθαριού

Χειμερινό σιτάρι, χειμερινό κριθάρι

Περονόσπορος πρώιμης
& όψιμης πατάτας

Πατάτα

Γκρι γυμνοσάλιαγκας

Ελαιοκράμβη και δημητριακά