Ψηφιακά η υποβολή δηλώσεων αποθεμάτων οίνου και γλεύκους

Έως 10 Σεπτεμβρίου η προθεσμία

-Διαφήμιση-
Μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας του ΥΠΑΑΤ θα πραγματοποιηθεί φέτος, και έως τις 10 Σεπτεμβρίου, η υποβολή δηλώσεων αποθεμάτων οίνου και γλεύκους από παραγωγούς, μεταποιητές, εμφιαλωτές και εμπόρους. Την ίδια υποχρέωση έχουν φέτος και τα οινοποιεία.

Ειδικότερα, για τους παραγωγούς οίνου (οινοποιούς με εγκατάσταση ή χωρίς εγκατάσταση), οι δηλώσεις αποθεμάτων ξεκίνησαν την Τετάρτη 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου 2018. Όσο για τους υπόλοιπους υπόχρεους, η προθεσμία υποβολής ξεκινάει στις 13 Αυγούστου και λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αποθεμάτων φέτος γίνονται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ«Δήλωση Παραγωγής Οίνου – Επεξεργασίας ή Εμπορίας – Αποθεμάτων Οίνου»

Όπως εξηγεί η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), κατά την ψηφιακή υποβολή των δηλώσεων παραγωγής από τα οινοποιεία, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα της εφαρμογής του ΥΠΑΑΤ, θα «τραβάει» ταυτόχρονα τα δεδομένα, από τις ήδη υποβληθείσες Δηλώσεις Συγκομιδής των αμπελουργών με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των οινοποιείων, στο οποίο δήλωσαν οι αμπελουργοί ότι παρέδωσαν τη σταφυλική τους παραγωγή. Αντίστοιχα η ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου θα εμφανίζει την παραδοθείσα ποσότητα σταφυλιών με βάση τον ΑΦΜ των αμπελουργών στην Αναλυτική Δήλωση Παραγωγής του οινοποιείου.

Συνεπώς, κανένα οινοποιείο δεν θα μπορεί να δηλώνει παραγωγή οίνου, η οποία δεν αντιστοιχίζεται με Δηλώσεις Συγκομιδής τόσες σε κιλά σταφυλιών, ώστε να συμβαδίζει με τον δηλούμενο παραχθέντα οίνο του οινοποιείου.

-Διαφήμιση-