Υψωμένα τείχη στο διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων

Τι διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της, με τίτλο «Φραγμοί στο εμπόριο και τις επενδύσεις και τάσεις προστατευτισμού»

Υψωμένα τείχη στο διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων

Πάνω από 1.000 μέτρα περιορισμού του εμπορίου έχουν υιοθετηθεί σε 31 χώρες από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νέα έκθεσή της, με τίτλο «Φραγμοί στο εμπόριο και τις επενδύσεις και τάσεις προστατευτισμού», η οποία δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2014 – Δεκεμβρίου 2015, 200 νέα προστατευτικά μέτρα εγκρίθηκαν στις 31 χώρες που παρακολουθούνται, με τις αναδυόμενες οικονομίες να ευθύνονται για περίπου το ήμισυ των νέων περιορισμών, αλλά και με ορισμένα μέλη της G20 να συνεχίζουν να λαμβάνουν τέτοια μέτρα, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και εξαγγελίες τους κατά του προστατευτισμού. Ενώ οι τομείς που πλήττονται περισσότερο αφορούν πρώτες ύλες, ενέργεια και τεχνολογικές υπηρεσίες, οι εξαγωγές γεωργικών τροφίμων της ΕΕ παρεμποδίζονται εξίσου από υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς περιορισμούς (ΥΦΠ), πολιτικές απαγορεύσεις και εθνικά συμφέροντα, αναφέρει η Επιτροπή.

Η Ρωσία βρίσκεται, όπως θα περίμενε κανείς, στην κορυφή της λίστας, με την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ από τα τέλη του 2014, την οποία ακολούθησαν δέκα ΥΦΠ, που αφορούν τρίμματα κρέατος, ακατέργαστα δέρματα, ζωικά προϊόντα και προϊόντα πουλερικών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Η Μόσχα έχει, επίσης, «μπλοκάρει» ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα, κυρίως οπωροκηπευτικά, τυριά και φυτικά προϊόντα που επανεξάγονται από την Πολωνία, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 επέβαλε εξαγωγικούς δασμούς 15% στο σιτάρι.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σε πρόσφατη έκθεσή του για τις εμπορικές πολιτικές των χωρών G20, διαπιστώνει, επίσης, αύξηση περιοριστικών μέτρων

Η Ρωσία χορηγεί, επίσης, επιδοτήσεις σε εταιρείες γεωργικού εξοπλισμού και μηχανημάτων με σοβαρό αντίκτυπο για τους εξαγωγείς της ΕΕ, ιδίως για τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Επιτροπή έχει εις μάτην προσπαθήσει να βρει λύση σε διμερές επίπεδο ή σε επίπεδο ΠΟΕ. Μεταξύ Ιουνίου 2014 και Δεκεμβρίου 2015, η Κίνα επέβαλε τον υψηλότερο αριθμό νέων περιοριστικών μέτρων. Διάφοροι ΥΦΠ, ειδικά για τις εισαγωγές κρέατος, περιλαμβάνουν επαχθείς και χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης που παρεμποδίζουν τους εξαγωγείς της ΕΕ και αυτό παρά τα πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ.

Η Κίνα έχει, επίσης, απαγορεύσει την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων της ΕΕ, όπως το βόειο κρέας, χωρίς καμία επιστημονική αιτιολόγηση, προφασιζόμενη τον φόβο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Άλλες χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής είναι η Ινδονησία, η οποία έχει «μπλοκάρει» εισαγωγές προϊόντων φυτικής προέλευσης, και η Ταϊβάν, η οποία δεν επιτρέπει τις εισαγωγές ευρωπαϊκού βιολογικού ελαιολάδου, λόγω ενός πολύ περιοριστικού εθνικού ορισμού.

Η Αυστραλία έχει, επίσης, επικριθεί για τους περιορισμούς επενδύσεων σε γεωργικές εκτάσεις, ενώ η Επιτροπή αντιτάχθηκε σθεναρά σε σχέδιο νόμου της Βραζιλίας, σύμφωνα με το οποίο θα απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι και αναλύσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τοξίνες και παθογόνα για όλα τα εισαγόμενα μη επεξεργασμένα ή ημι-μεταποιημένα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που εισάγονται, χωρίς καμία ανάλυση κινδύνου ή επιστημονική αιτιολόγηση. Να σημειωθεί ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σε πρόσφατη έκθεσή του για τις εμπορικές πολιτικές των χωρών G20, διαπιστώνει, επίσης, αύξηση περιοριστικών μέτρων και στηλιτεύει Ρωσία, Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Τουρκία και Αυστραλία.

“ΥΧ”