Ιρλανδία: Αίτημα για κατώτατα όρια βιολογικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Τα ιρλανδικά σούπερ μάρκετ θα πρέπει να δεσμευθούν σε ένα ελάχιστο ποσοστό βιολογικών και τοπικών τροφίμων στα ράφια τους, σύμφωνα με πρόταση της Μαρί Ντόνελι, προέδρου του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή (CCAC).

Η επικεφαλής του φορέα, που συμβουλεύει το Δουβλίνο σε θέματα κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι μια τέτοια τοποθέτηση στην αγορά θα επέτρεπε στους καταναλωτές να ανταμείβουν τους αγρότες που παράγουν με πιο βιώσιμο τρόπο.

«Μήπως θα έπρεπε να έχουμε ένα ελάχιστο μερίδιο βιολογικών και τοπικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ μας; Δεν χρειάζεται να γίνει βάσει νομοθεσίας, αλλά θα μπορούσε να είναι μια εθελοντική πρόταση από τα σούπερ μάρκετ», επεσήμανε η Ντόνελι κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας της σε διαδικτυακό σεμινάριο, με θέμα «Προκλήσεις και ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης».

Η ίδια χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Δανίας ως ενδεικτικό μιας τέτοιας προσέγγισης, καθώς τα σούπερ μάρκετ της σκανδιναβικής χώρας υποχρεούνται να διατηρούν έναν ελάχιστο χώρο στα ράφια τους για τα βιολογικά προϊόντα. Τα βιολογικά αντιστοιχούν περίπου στο 12,1% του μεριδίου αγοράς στη Δανία, με τους καταναλωτές της χώρας να δαπανούν περισσότερα για αυτά τα προϊόντα από ό,τι οποιοδήποτε άλλο κράτος κατά κεφαλήν.

Η πρόεδρος της CCAC κατέληξε στο ότι «στο τέλος της ημέρας», τα σούπερ μάρκετ είναι η «πλατφόρμα όπου ο καταναλωτής συναντά αυτό που παράγει ο αγρότης. Πρέπει να σκεφτούμε πώς ανταμείβονται οι αγρότες στην αγορά για τα προϊόντα που παράγουν και πώς οι καταναλωτές μπορούν να το κάνουν καλύτερα», ξεκαθάρισε.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για μετάβαση στη βιολογική παραγωγή

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Farmers Journal, από το πρωί της 30ής Νοεμβρίου, περίπου 1.292 αγρότες έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας της χώρας. Το ιρλανδικό υπουργείο Γεωργίας κάνει λόγο για μια αύξηση της τάξης των 390 αιτήσεων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, με τον ρυθμό υποβολής αιτήσεων να αυξάνεται λίγο πριν από την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας της 9ης Δεκεμβρίου.

Δεδομένου του ύψους της χρηματικής υποστήριξης στο ιρλανδικό πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, οι αγρότες «θα ήταν τρελοί εάν δεν επεξεργάζονταν την προοπτική να ενταχθούν στο πρόγραμμα», είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες ο Francis Morrin, προϊστάμενος Παροχών της ΚΑΠ στο υπουργείο Γεωργίας της Ιρλανδίας.