Ιρλανδία: Επέκταση του αγροδιατροφικού τομέα παρά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Δεν τίθεται κάποιος στόχος για τη μείωση της κύριας πηγής εκπομπών άνθρακα του αγροτικού τομέα, του ζωικού κεφαλαίου

Η νέα στρατηγική για τον επαναπροσανατολισμό του ιρλανδικού πρωτογενούς τομέα και της παραγωγής τροφίμων σε ορίζοντα δεκαετίας υποστηρίζει σθεναρά την περαιτέρω επέκταση της αγροδιατροφής, με στόχο να καταστήσει την Ιρλανδία παγκόσμια ηγέτιδα στην βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Το προσχέδιο της αγροδιατροφικής στρατηγικής έως το 2030, που δημοσιεύθηκε από τον υπουργό Γεωργίας, Τσάρλι ΜακΚόναλογκ, δεσμεύεται για μια περικοπή της τάξης του 10% σε βιογενές, δηλαδή αυτούσιο, μεθάνιο τα επόμενα δέκα χρόνια και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, αλλά δεν θέτει κάποιον στόχο για τη μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή εκπομπών άνθρακα του αγροτικού κλάδου.

Υποστηρίζει, ωστόσο, μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του πρωτογενούς τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης χρήσης χημικών λιπασμάτων, της ενισχυμένης προστασίας του νερού και της μεγαλύτερης αγρανάπαυσης της γης για την ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών κατά 51% έως το 2030.

Σε αντίθεση με την ταχεία επέκταση του κλάδου βόειου κρέατος και της γαλακτοκομικής παραγωγής που προέβλεπε η προηγούμενη στρατηγική FoodWise 2025, η οποία συνέπεσε με την αύξηση των εκπομπών, η νέα στρατηγική που εκπονήθηκε από μια τριακονταμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον αγρο-οικονομολόγο Τομ Άρνολντ, θέλει να χαράξει μια καινούργια πορεία για τη «βιώσιμη ανάπτυξη της προσφοράς τροφίμων και ποτών της Ιρλανδίας, με νέα φιλοδοξία για προστιθέμενη αξία και νέες αγορές, με στόχο οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων να φτάσουν τα 21 δισ. ευρώ έως το 2030». Ενδεικτικά, οι ιρλανδικές εξαγωγές τροφίμων, ποτών και κηπευτικών ανήλθαν σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι, ενώ η ακαθάριστη αξία του εθνικού προϊόντος της Ιρλανδίας είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη ελληνική, οι εξαγωγές της είναι υπερδιπλάσιες των αντίστοιχων ελληνικών, καταδεικνύοντας τη μεγάλη εξωστρέφεια της ιρλανδικής παραγωγής.

Με τη γνωστοποίηση του περιεχομένου του εγγράφου, ο Environmental Pillar, ένας εθνικός συνασπισμός 32 περιβαλλοντικών και κλιματικών ομάδων, παραιτήθηκε από την επιτροπή των ενδιαφερόμενων μερών, ισχυριζόμενος ότι ήταν «γεμάτο μεγαλοστομίες περί βιωσιμότητας, αλλά οι δράσεις δεν είναι εκεί».

Η στρατηγική «πρέπει να μας οδηγήσει σε μια πορεία μετασχηματισμού για ένα διαφορετικό και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων σύμφωνα με τα πλανητικά όρια», δήλωσε η εκπρόσωπος της Environmental Pillar, Κάρεν Τσιεσιέλσκι. «Θέλουμε να αφιερώσουμε τον χρόνο μας σε αυτό το έγγραφο τις επόμενες ημέρες και να αναλύσουμε πλήρως τις προτάσεις του».