Ισχυρός συνδετικός κρίκος της υπαίθρου με τον πολιτισμό ο Γυναικείος Σύλλογος Σοφικού

27/08/2024
5' διάβασμα
ischyros-syndetikos-krikos-tis-ypaithrou-me-ton-politismo-o-gynaikeios-syllogos-sofikou-330270

Από το 2020 μέχρι και σήμερα, οι γυναίκες στο Σοφικό Κορινθίας συνεχίζουν να αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα με την ανιδιοτελή τους προσφορά στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην πολιτιστική ταυτότητα του τόπου τους. Ο Γυναικείος Σύλλογος Σοφικού «Λέλα Ιατρίδη» πήρε το όνομα του από τη σύζυγο του κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής», Μιλτιάδη Ιατρίδη, που καταγόταν από το Σοφικό.

«Στο ξεκίνημά μας ήμασταν μόλις 15 άτομα», θυμάται η πρόεδρος του Συλλόγου, Πετρούλα Στέφα, μιλώντας στην «ΥΧ». «Σήμερα, έχουμε φτάσει τις 300 γυναίκες που συμμετέχουμε ενεργά, και την αμφισβήτηση, που υπήρχε παλαιότερα, την έχει διαδεχθεί η αποδοχή». Σύμφωνα με την κα Στέφα, «αρχικός στόχος μας ήταν και είναι να υπηρετήσουμε τη γυναίκα σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτισμού. Και αυτό κάναμε όλα αυτά τα χρόνια».

Μία από τις πολλές δράσεις του Συλλόγου είναι η διάσωση παλαιών αντικειμένων. Εξάλλου, ο τελευταίος είναι στενά συνδεδεμένος με τη λαογραφία του τόπου, και η συγκέντρωση και διάσωση των αντικειμένων από το μακρύ παρελθόν γίνεται κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αντάμωμα

Από όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, υπάρχει μία που πραγματικά ξεχωρίζει, καθώς, κάθε φορά που διεξάγεται, οι γυναίκες του Σοφικού καταφέρνουν να φέρνουν σε επαφή γυναίκες από κάθε σημείο της Ελλάδας. Ο λόγος για τα Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα, τα οποία έχουν αναχθεί σε θεσμό εδώ και τρία χρόνια.

«Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από εμάς, στην περιοχή, και έγινε δεκτή από πολλούς συλλόγους σε όλη την χώρα. Το πρώτο Πολιτιστικό Γεφύρωμα πραγματοποιήθηκε στο Σοφικό, για να ακολουθήσει η συνάντηση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και, φέτος, από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στο Καρπενήσι. Σε αυτές τις συναντήσεις ανταλλάσσουμε εμπειρίες, ήθη και έθιμα από κάθε τόπο και θέτουμε νέους στόχους. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου διαφημίζουμε την περιοχή μας και συνολικά την Κορινθία», αναφέρει η κα Στέφα.

Καρπενήσι

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα φετινά 3α Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα θα συμμετέχουν πάνω από 30 γυναικείοι σύλλογοι. Με αφορμή τον συγκεκριμένο θεσμό, ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Ο Σύλλογος, πρωτοπόρος για ακόμα μια φορά, χτίζει τις γέφυρες επικοινωνίας, σπάει τα δεσμά της απομόνωσης, επικοινωνεί το μήνυμα των γυναικών, ανοίγει μονοπάτια μέσα από τον πολιτισμό μας και ενώνει την Πελοπόννησο με τον Έβρο, τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πάνω από 30 Σύλλογοι και Ενώσεις Γυναικών από όλη τη χώρα βρίσκουν κοινό βηματισμό και έκφραση στο Καρπενήσι στα 3α Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα, που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Και συνεχίζει: «Μετά το Σοφικό Κορινθίας και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, έφτασε η σειρά του Καρπενησίου, στην καρδιά της Ελλάδας, να υποδεχτεί τα Πολιτιστικά Γεφυρώματα των Γυναικών. Κουλτούρα, παράδοση, γαστρονομία, τοπικά προϊόντα, πολιτισμός, από κάθε γωνιά της χώρας, θα εκπροσωπηθούν και φέτος, με τις καλύτερες Πρέσβειρες του Πολιτισμού μας! Τις Γυναίκες! Στο πανέμορφο Καρπενήσι, εδώ, απ’ τα ψηλά βουνά, ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας θα διαφημίσει σε όλη την Ελλάδα τον πολιτισμό και την ενέργεια του τόπου μας. Όπως και στα δύο προηγούμενα ανταμώματα, και τα φετινά Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα θα είναι γεμάτα γεύσεις και αρώματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, χορό, τραγούδι, παράλληλες εκδηλώσεις και δρώμενα και πολλές, πολλές εκπλήξεις».

Γυναικείο καφενείο

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η κα Στέφα, η συντήρηση ενός συλλόγου απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, για την οποία έχουν λάβει στήριξη με χορηγίες είτε από τον δήμο είτε από την περιφέρεια, αλλά και από ιδιώτες, όπως από τον Δημήτρη Σκούρα, ιδιοκτήτη της κατασκήνωσης «The Ranch» και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων.

«Αξίζει να αναφέρω και τη σημασία της λειτουργίας του καφενείου γυναικών, καθώς εκεί συναντιόμαστε και σχεδιάζουμε το μέλλον», σημειώνει η κα Στέφα.

Το έθιμο του ΓΙΕΜ

Η ίδια υπογραμμίζει και το έθιμο του ΓΙΕΜ (Γιέ μου) στην περιοχή. «Είναι μοναδικό στην Κορινθία. Αποτελεί το καμάρι του χωριού μας. Την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στο Σοφικό λαμβάνει χώρα ένα εξαιρετικής ομορφιάς και γνησιότητας έθιμο του Πάσχα με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής», τονίζει.

«Το έθιμο αυτό έχει εξαιρετική θέση στην καρδιά των κατοίκων, οι οποίοι τραγουδούν και χορεύουν, χωρίς καμία παρέμβαση, τραγούδια που προέρχονται από τη δημοτική παράδοση του τόπου μας. Τραγούδια που μιλούν για την ξενιτιά, τον έρωτα, τη σκλαβιά, τον θάνατο και οι ρίζες τους χάνονται στα μονοπάτια της ιστορίας του Σοφικού», καταλήγει.