Ισονομία στις αποζημιώσεις ζήτησαν παραγωγοί της Αγιάς

Να ενταχθούν και οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς στο καθεστώς των αποζημιώσεων, όπως οι συνάδελφοί τους παραγωγοί της Μαγνησίας, ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και αγρότες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, τόνισε πως «ο Δήμος Αγιάς δέχθηκε ακριβώς τα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα με τη Μαγνησία από τον Daniel. Το σωστό είναι, όπως δόθηκαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, με χρήματα από το Ταμείο Αρωγής, χωρίς έλεγχο και εξατομίκευση και συγκεκριμένα 500 ευρώ ανά στρέμμα στα μήλα και 200 ευρώ ανά στρέμμα στα κάστανα και μόνο για το 70% της ζημιάς, το ίδιο να γίνει και με την Αγιά».

Οι παραγωγοί ανέφεραν, ακόμη, το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε από τον Daniel, καθώς υπήρξαν προβλήματα στη συγκομιδή, ενώ για έναν μήνα έκλεισε και ο οδικός άξονας Αγιάς – Λάρισας, βάζοντας εμπόδια και στη διάθεση του προϊόντος.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το ζήτημα άμεσα στους αρμόδιους υπουργούς και ζήτησε από τους παραγωγούς να ανοίξει σε δεύτερο χρόνο μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον των καλλιεργειών τους.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα την προσεχή Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού, υπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της εταιρείας, με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Γκουζιούρη.