Ισπανία: Καταγγέλλουν μειώσεις της τιμής στο γάλα και στο χοιρινό οι αγρότες

Σε επαγρύπνηση ξεκαθαρίζει ότι θα βρίσκεται για όλη την έκτακτη περίοδο που δημιουργεί η πανδημία η ισπανική οργάνωση μικρών αγροτών (UPA), προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους κερδοσκόπους που θα θελήσουν να μειώσουν αδικαιολόγητα την τιμή, τόσο των γεωργικών, όσο και των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, παρακολουθεί στενά τη διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων στην πηγή τους, δηλαδή στο χωράφι και στη φάρμα, με στόχο να αποφευχθεί οποιαδήποτε κερδοσκοπία από την πλευρά των μεσαζόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας, που θα μπορούσαν να «μπουν στον πειρασμό» να ρίξουν τις τιμές.

Ζητάει από το υπουργείο Γεωργίας να πολλαπλασιάσει την παρουσία των ελεγκτικών φορέων, να διασφαλίσει τη διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα και να αποτρέψει στρεβλώσεις κατά τη διαμόρφωση των τιμών. Οι κτηνοτρόφοι, όπως και οι αγρότες, καταγγέλλουν αδικαιολόγητες μειώσεις στις τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή μειώνεται εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης στα κανάλια HoReCa, δηλαδή σε εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ., σε άλλες όμως η μείωση της τιμής είναι «δύσκολο να αιτιολογηθεί». Τέτοια περίπτωση, αναφέρεται ενδεικτικά, είναι η τιμή στο πρόβειο γάλα, την οποία κάποιες εταιρείες ετοιμάζονται να τη μειώσουν μέχρι 14 λεπτά το λίτρο, ή στο χοιρινό Ιβηρικής, με μειώσεις μέχρι 40 λεπτά το κιλό.

Όπως σημειώνει η UPA, «αναφερόμαστε σε προϊόντα τα οποία πρόκειται να κατευθυνθούν στη μεταποίηση και η κατανάλωσή τους δεν είναι άμεση. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται τέτοια μείωση», ενώ καταγγέλλει απειλές εταιρειών ότι θα σταματήσουν να παίρνουν γάλα από κτηνοτρόφους, κυρίως αιγοπρόβειο.

Υπενθυμίζει, δε, το πρόσφατο βασιλικό διάταγμα, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, που διέπει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, αυστηροποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς προβλέπει ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πληρώνονται κάτω από την τιμή κόστους του προϊόντος τους.

Σημειώνει, ακόμη, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έλλειψη σε κανένα προϊόν, και άρα δεν υπάρχει καμία λογική σε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση της λιανικής τιμής προϊόντων, όταν αυτή δεν έχει αυξηθεί στην πηγή της, δηλαδή στον ίδιο τον παραγωγό.