Ισπανία: Οργή για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ που κρατούν στη ζωή τις ταυρομαχίες

Να τερματίσει τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ που υποστηρίζουν τις ταυρομαχίες στην Ισπανία ζητούν από την ΕΕ οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν μια «εγγενώς σκληρή παράδοση» ζωντανή. Σύμφωνα με τη φιλοζωική οργάνωση Lega Anti Vivisezione (LAV), κάθε χρόνο ο τομέας των ταυρομαχικών δραστηριοτήτων της Ισπανίας λαμβάνει περίπου 571 εκατ. ευρώ από διάφορες εθνικές αρχές και περίπου 130 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις που διατίθενται από την ΕΕ, ουσιαστικά μέσω της ΚΑΠ.

Παρότι η ΕΕ δεν παρέχει συγκεκριμένη βοήθεια για τις ταυρομαχίες, ο κλάδος επωφελείται έμμεσα από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, διότι οι Ισπανοί αγρότες που εκτρέφουν και πωλούν ταύρους είναι επιλέξιμοι για άμεσες ενισχύσεις. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2019, η ιταλική οργάνωση ερεύνησε τρεις διοργανώσεις ταυρομαχίας στην Ισπανία. Εκτός από τα περιστατικά σοβαρών παραβιάσεων της καλής μεταχείρισης των ζώων που καταγράφηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των εκδηλώσεων, η οργάνωση κατήγγειλε ότι πήρε συνέντευξη από συμμετέχοντες που επιβεβαίωσαν ότι λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά από την ΕΕ και το ισπανικό κράτος.

Σύμφωνα με τη LAV, οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ αντιστοιχούν στο 31,6% του εισοδήματος των εκμεταλλεύσεων που προορίζουν το ζωικό τους κεφάλαιο για ταυρομαχίες. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία δείχνουν ότι οι παραστάσεις σε ταυρομαχικές αρένες έχουν μειωθεί κατά 63,4% από το 2007, φαίνεται ότι η οικονομική στήριξη μέσω της ΚΑΠ είναι απαραίτητη για την οικονομική βιωσιμότητα αυτής της βίαιης παράδοσης.

«Οι ταυρομαχίες είναι ένα απαράδεκτο σόου, το οποίο αμφισβητείται εδώ και χρόνια, επειδή είναι αντίθετο με τους κανόνες ηθικής και προστασίας των ζώων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω COVID-19, δεν μπορούμε να αγνοούμε τους κινδύνους για την υγεία στις αρένες όπου σπέρνεται το αίμα των ταύρων, οι οποίοι σφάζονται επί τόπου με αμφίβολα πρότυπα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Roberto Bennati. «Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί αυτήν τη σκληρότητα; Ήρθε η ώρα να πούμε ‘‘όχι’’».