Ως «Ιστορική» χαρακτηρίζει σύσσωμος ο ξένος τύπος τη συμφωνία των Πρεσπών

Ως «Ιστορική» χαρακτηρίζει σύσσωμος ο ξένος τύπος τη συμφωνία των Πρεσπών

Εκτενείς είναι οι αναφορές του διεθνούς τύπου σχετικά με την συμφωνία μεταξύ του Έλληνα και του Σκοπιανού πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/6 στις Πρέσπες με τον Γαλλικό και τον Ιταλικό τύπο να την χαρακτιρίζουν ως «Ιστορική».

Για «πολιτική σοφία» έκαναν λόγο οι Times του Λονδίνου ενώ τα βελγικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν πως «Η Αθήνα και τα Σκόπια βάζουν οριστικό τέλος στη διαμάχη για το όνομα “Μακεδονία”».

Times Λονδίνου: Η απόφαση συμβιβασμού για το ονοματολογικό δείχνει την πολιτική σοφία της Ελλάδας

 
 
Οι Times σημειώνουν ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει υπομονή και ανεκτικότητα. Παρά την αθρόα εισροή προσφύγων -η κυβέρνηση του κάνει ότι μπορεί, αν και οι συνθήκες στους καταυλισμούς παραμένουν θλιβερές. Η απόφασή του να πιάσει το μακεδονικό “αγκάθι” ήταν συνέπεια της μειωμένης βούλησης προηγούμενων πρωθυπουργών να επιδείξουν διάθεση συμβιβασμού. Και ο Ζόραν Ζάεφ, επίσης, αξίζει συγχαρητήρια για τον τερματισμό του αδιέξοδου», καταλήγει η εφημερίδα.
 

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών η Ιταλική Corriere della Sera

«Στο τέλος υπερίσχυσε η λογική» γράφει ο αναλυτής της Ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera Σέρτζιο Ρομάνο, ο οποίος προσθέτει ότι «ο Αλέξανδρος ήταν σαφώς Έλληνας, αλλά ένας μέρος της Μακεδονίας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, με την πάροδο των αιώνων, έγινε κυρίως σλάβικη».

«Ο Αλέξης Τσίπρας επέδειξε την ίδια λογική με την οποία κατάφερε να χειριστεί και το θέμα του ευρώ», σημειώνει ο Ρομάνο και συμπληρώνει: «Οι κινητοποιήσεις στην πλατεία Συντάγματος απέδειξαν ότι οι παλιοί εθνικιστές δεν έχουν εξαφανισθεί, αλλά οι νέες γενιές έχουν άλλες έγνοιες και διαφορετικά ενδιαφέροντα».

Παράλληλα, η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero τονίζει ότι η χθεσινή υπογραφή ενισχύσει σίγουρα τον ηγετικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να λύσει ένα θέμα που έμοιαζε αδύνατον να μπορέσει να ξεπεραστεί, εξαιτίας της αμοιβαίας ακαμψίας που είχε επικρατήσει.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι από σήμερα στην Αθήνα όλοι εργάζονται με στόχο τα μέτρα για το χρέος, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για να μπορέσει να περπατήσει η χώρα, βασιζόμενη μόνο στις δυνάμεις της.

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες χαρακτηρίζεται «ιστορική» και από την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, με αναφορά στη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι πρόκειται για μία λύση «win- win», η οποία επετεύχθη «χάρη στον διάλογο και τη διπλωματία».

«Ιστορική η συμφωνία» μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ στις Πρέσπες αναφέρει η Γαλλική Liberation

Η φωτογραφία των δύο πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι με φόντο τις Πρέσπες και υψωμένα τα χέρια σε χειραψία χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για το όνομα «Βόρειος Μακεδονία», χρησιμοποιήθηκε στις ιστοσελίδες πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

Στο σύνολό τους τα ΜΜΕ μιλούν για «ιστορική» συμφωνία, που θα δώσει ένα τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών.

Η «Λιμπερασιόν» προβάλλει ιδιαίτερα, στο σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας της, τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού πριν από την υπογραφή: «Σήμερα κάνουμε το πατριωτικό καθήκον μας, (…) ένα ιστορικό βήμα για να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, ν’ ανοίξουμε το δρόμο της συνεργασίας για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη. Αυτό το βήμα δεν θα πρέπει να μείνει μετέωρο, διότι δίνουμε το παράδειγμα για την ανοικοδόμηση του μέλλοντας ενάντια στο μίσος».

Η συμφωνία «είναι στρατηγικής σημασίας και μπορεί να μετακινήσει τα βουνά» δήλωσε από μέρους του ο Ζόραν Ζάεφ, «χάρις στον οποίο άνοιξε ο δρόμος για έναν συμβιβασμό, μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2017, όταν την απέσπασε από την εθνικιστική Δεξιά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αποφασιστικό ρόλο για τη λύση της τελευταίας αυτής διαμάχης που κληρονομήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έπαιξε και η ανησυχία των Ευρωπαίων για μια επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή».

Πέρα από τους δύο υπουργούς εξωτερικών, τον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ανάμεσα στους ανάδοχους που παραβρέθηκαν στην τελετή ήταν ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η εκπρόσωπος της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Αθήνα και τα Σκόπια βάζουν οριστικό τέλος στη διαμάχη για το όνομα “Μακεδονία”» γράφει η Βελγική De Standaard 

Εκτενείς είναι οι αναφορές στα βελγικά ΜΜΕ για τη χθεσινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

Η εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια βάζουν οριστικό τέλος στη διαμάχη για το όνομα “Μακεδονία”» αναφέρεται στις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών και την παρουσία ξένων επισήμων, ενώ σημειώνεται ότι η πΓΔΜ συμφώνησε να αποκαλείται στο εξής «Βόρεια Μακεδονία» με αντάλλαγμα την άρση του ελληνικού βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η εφημερίδα De Morgen φιλοξενεί, εξάλλου, στις εσωτερικές της σελίδες μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία από τη διαδήλωση στις Πρέσπες εναντίον της συμφωνίας υπό τη λεζάντα: «Έλληνες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας, δηλ. “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Παρά τις αντιδράσεις, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν τη συμφωνία που βάζει τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών. Όταν η Μακεδονία αποχώρησε από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία υπό την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, οι Έλληνες ενοχλήθηκαν σφοδρά επειδή διαθέτουν μια γεωγραφική περιοχή που φέρει το ίδιο όνομα. Το νέο όνομα καλείται να αποφορτίσει τις διπλωματικές εντάσεις, αν και τα κοινοβούλια των δύο χωρών πρέπει ακόμα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ