Ιταλία: Ανίχνευση φυτοφαρμάκων πάνω από τα όρια σε φρούτα και λαχανικά

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια σε φρούτα και λαχανικά ανιχνεύθηκαν στην Ιταλία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της χώρας για το έτος 2018. Συνολικά, ελέγχθηκαν 3.747 δείγματα φρούτων, 3.412 δείγματα λαχανικών, 1.457 δείγματα δημητριακών, 495 δείγματα ελαίων, 900 δείγματα κρασιού και 57 δείγματα παιδικών τροφών. Δοκιμάστηκαν, επίσης, 1.970 δείγματα άλλων προϊόντων διατροφής (μεταποιημένα φρούτα, μεταποιημένα λαχανικά, μεταποιημένα δημητριακά, τσάι, καφές και προϊόντα ζωικής προέλευσης).

Η έκθεση καταγράφει ότι 30 δείγματα φρούτων βρέθηκαν να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Ο αριθμός για τα λαχανικά φτάνει τα 49, ενώ για τα δημητριακά ανιχνεύθηκαν οκτώ δείγματα. Στην κατηγορία των ελαίων, του κρασιού και των παιδικών τροφών δεν καταγράφηκε κανένα δείγμα που να ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην κατηγορία «άλλα προϊόντα διατροφής», η υψηλότερη παρουσία υπολειμμάτων στα τρόφιμα βρέθηκε σε μεταποιημένα λαχανικά, όπου καταγράφηκαν πέντε δείγματα, ακολουθούμενη από την κατηγορία των μεταποιημένων δημητριακών με δύο δείγματα και, τέλος, τα μεταποιημένα φρούτα με ένα δείγμα. Οι δραστικές ουσίες που βρέθηκαν συχνότερα να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια ήταν οι Dimethoate, Chlorpyrifos και Omethoate. Μεταξύ των δημητριακών, η έκθεση διαπίστωσε ότι η συχνότερη εμφάνιση καταλοίπων φυτοφαρμάκων πάνω από το επιτρεπόμενο όριο βρέθηκε στο ρύζι.

Αντιδράσεις

Η ομάδα αγροτών της Ιταλίας Coldiretti εξέφρασε την αντίδρασή της, δηλώνοντας ότι η παρουσία χημικών υπολειμμάτων ήταν τρεις φορές πιο συχνή στην περίπτωση των εισαγόμενων τροφίμων σε σχέση με δείγματα που αφορούν την εγχώρια παραγωγή. Η ομάδα πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος ήταν πιο έντονος στην περίπτωση ξένων λαχανικών που πωλούνται στην Ιταλία, τα οποία είναι περισσότερο από οκτώ φορές «πιο επικίνδυνα» από τον μέσο όρο παρόμοιων εθνικών προϊόντων.

«Από τα 10.737 δείγματα τροφίμων που αναλύθηκαν για την επαλήθευση της παρουσίας υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, μόλις το 0,6% των δειγμάτων εθνικής προέλευσης καταγράφηκε πάνω από τα όρια, ενώ τα δείγματα εισαγόμενων τροφίμων έφτασαν στο 1,9%», δήλωσε η Coldiretti.