Τον κίνδυνο να χάσει την προθεσμία της 30ής Απριλίου για την υποβολή της τελικής μορφής του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει η Ιταλία, διότι οι Βρυξέλλες δεν είναι ικανοποιημένες με διάφορες πτυχές των προσχεδίων που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πλήγμα για τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο μήνες, με αποστολή να βελτιώσει το σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτή την περίοδο, τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται για την εκπόνηση των εθνικών τους σχεδίων, τα οποία σκιαγραφούν πώς η κάθε κυβέρνηση επιδιώκει να ξοδέψει το μερίδιό της στα 750 δισ. ευρώ του δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Ιταλία είναι επιλέξιμη για επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια άνω των 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο, το μεγαλύτερο μερίδιο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν σταδιακά σε διάστημα έξι ετών.

«Η Κομισιόν είναι δυσαρεστημένη με το Σχέδιο Ανάκαμψης ως έχει», τονίζει μία από τις πηγές της Euractiv, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτότητας του ζητήματος.

Μεταξύ των κύριων ανησυχιών των Βρυξελλών είναι η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του σχεδίου μόλις εγκριθεί από την ΕΕ και την ουσία ορισμένων από τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος. Μια άλλη πηγή επιβεβαιώνει ότι οι Βρυξέλλες ζητούν αλλαγές στο σχέδιο, οι οποίες μάλιστα θα απαιτήσουν χρόνο.

Πλέον, τα μέσα Μαΐου φαντάζουν ως μια πιο ρεαλιστική προθεσμία για την παρουσίασή του.

www.euractiv.com