Ιταλία: Η μαύρη λίστα με τα «πιο μολυσμένα» εισαγόμενα τρόφιμα

Τρεις φορές πιο επικίνδυνα από την εγχώρια παραγωγή

Μια μαύρη λίστα με τα «πιο μολυσμένα τρόφιμα» που έχουν εισέλθει στην ιταλική αγορά παρουσίασαν πριν από μερικές μέρες οι μεγαλύτερες αγροτικές ενώσεις της Ιταλίας. Οι συνδικαλιστικοί φορείς συνέταξαν τον εν λόγω κατάλογο βάσει αναφορών που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Στην κορυφή της λίστας, ως το λιγότερο ασφαλές τρόφιμο που φτάνει στα ιταλικά τραπέζια, βρέθηκαν οι πιπεριές τσίλι, που προέρχονται από τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ινδία.

Το ποσοστό μη συμμόρφωσής τους έχει οριστεί στο 20%. Η οργάνωση αποδίδει αυτή την ομαδοποίηση στην παρουσία πληθώρας δραστικών ουσιών, όπως dicofol, acephate, permethrin, chlorfenapyr και methamidophos κατά την παραγωγική διαδικασία του συγκεκριμένου προϊόντος. Στη δεύτερη θέση με τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα για τους Ιταλούς καταναλωτές βρέθηκαν τα εισαγόμενα γκότζι μπέρι από την Κίνα, τα οποία περιείχαν τη δραστική ουσία carbofuran στο 13% των δειγμάτων που εξετάστηκαν.

Την τριάδα συμπλήρωσε το πακιστανικό ρύζι, που είχε ποσοστό παρατυπιών 12,5% κυρίως λόγω της ανίχνευσης acetamiprid και tricyclazole στα τεσταρισμένα δείγματα. «Όλα αυτά είναι προϊόντα που έφτασαν στην Ιταλία με υψηλά επίπεδα παρατυπιών, μολυσμένα από την παρουσία εντομοκτόνων, πολλά από τα οποία είναι απαγορευμένα από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ιταλικών οργανώσεων.

Η αγροτική ένωση επισημαίνει ότι η εστίασή της στα εισαγόμενα αγαθά είναι επιβεβλημένη, καθώς τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι τα τρόφιμα που εισρέουν στην Ιταλία περιέχουν παρατυπίες κατά μέσο όρο 1,9%, ένα επίπεδο επικινδυνότητας τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των εγχώριων προϊόντων.