Ιταλία: Η πλειονότητα των καταναλωτών υποστηρίζει την αγορά ντόπιων προϊόντων για την ενίσχυση της οικονομίας

Υπέρ της προστασίας της αγροδιατροφικής βιομηχανίας από «κακόβουλες» ξένες επενδύσεις τάσσονται οι περισσότεροι

Τη στιγμή που η Ιταλία συνεχίζει να δίνει τη μάχη της με τον κορωνοϊό, οι πολίτες της γειτονικής χώρας συσπειρώνονται για να τη βοηθήσουν να ορθοποδήσει. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, το 81% των ερωτηθέντων Ιταλών καταναλωτών θεωρεί πλέον σημαντικό να ψωνίζει ιταλικά προϊόντα για να συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, ενώ τάσσεται υπέρ των μηχανισμών άμυνας που προφυλάσσουν –μέσω της κρατικής νομοθεσίας– από «εχθρικές» εξαγορές στρατηγικών επιχειρήσεων σε κλάδους όπως αυτός των τροφίμων.

Η έρευνα διεξήχθη με πρωτοβουλία της μεγαλύτερης αγροτικής ένωσης της Ιταλίας, Coldiretti, ζητώντας την άποψη της κοινής γνώμης για την επιβολή και την επέκταση των κυβερνητικών μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία των προϊόντων της ντόπιας παραγωγής. Όπως είναι γνωστό, η ιταλική νομοθεσία επιτρέπει στην κυβέρνηση να μπλοκάρει ή να επιβάλλει περιορισμούς σε επιχειρηματικές κινήσεις που αφορούν στρατηγικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές απειλές για τα εθνικά συμφέροντα όσον αφορά την άμυνα ή την ασφάλεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας, η εθνική συνομοσπονδία αγροτών της Coldiretti μνημονεύει το λαϊκό έρεισμα που έχει συγκεντρώσει η προσέγγιση περί μεγαλύτερης προστασίας της αγροδιατροφικής κληρονομιάς της Ιταλίας.

Η οργάνωση αναφέρει ότι περίπου τρία στα τέσσερα ιστορικά εμπορικά σήματα έχουν καταλήξει σε ξένα χέρια και συχνά εκμεταλλεύονται «για την πώληση προϊόντων που δεν έχουν πλέον τίποτα το ιταλικό, από την προέλευση των συστατικών μέχρι την τοποθεσία των μονάδων παραγωγής».

Η Coldiretti προειδοποιεί ότι οι αλλοδαποί επενδυτές έχουν αποκτήσει σημαντικά μερίδια ιδιοκτησίας στην ιταλική αγροδιατροφική βιομηχανία, παραθέτοντας παραδείγματα από διάφορους κλάδους όπως τα ζυμαρικά, το ελαιόλαδο, τα αφρώδη κρασιά, το παγωτό, τα αλλαντικά, τα μπισκότα και η ζάχαρη. Αυτό έχει οδηγήσει, σύμφωνα με την οργάνωση, σε μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία περισσότερο από το 80% των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανήκει σε ξένα χέρια.